• Deň kroja a ľudových zvykov na SOŠOaS Krupina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň kroja a ľudových zvykov na SOŠOaS krupina .

            Fašiangy na stredných školách v Krupine. Žiaci SOŠOaS a GAS Krupina, spoločne s učiteľmi, dnes na našich školách zažívajú "Fašiangy." Vypočuli si, ako to dakedy bolo počas fašiangový dní, na dedinách. Prišli im to porozprávať členky Klubu seniorov v Krupine ako sa pára perie, čo je to kúdeľ a praslica. O význame a histórii krojov, im názorne predviedli spolužiaci, ktorí sa obliekli do krojov, z našho krásneho a na kroje bohatého Hontu. Spoločne si zaspievali a pohostili sa na tradičných fašiangových sladkých špecialitách, ktoré im pripravili žiaci a majstri OV cukrár-kuchár SOŠOaS Krupina. Potom sa  skupinka  žiakov pobrala  potešiť a spríjemniť deň žiakom a učiteľom na základných školách, prešli mestom, obchodným centrom, navštívili mestský úrad a sprievod  ukončili v školskej cukrárni, kde na nich čakalo sladké pohostenie. Ďakujem všetkým za krásny deň kroja a tradícií na našich školách. Všetci zúčastnení budú  špeciálne odmennení od  riaditeľky školy, do konca školského roka.

          • Deň bezpečného internetu 2024 - 6. február

          • Deň bezpečného internetu (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.

          • Deň otvorených dverí na Fakulte techniky TU vo Zvolene

          • V utorok 30.1.2024 sme navštívili Technickú univerzitu vo Zvolene, ktorej jednotlivé fakulty si pre nás pripravili Deň otvorených dverí. Žiaci tried končiacich ročníkov IV.MP a II.N si vypočuli základné informácie o študijných programoch na TU vo Zvolene. Dozvedeli sa o možnostiach vysokoškolských aj mimoškolských aktivít počas štúdia. Pre strojárske odbory bola pripravená prezentácia Fakulty techniky, v rámci ktorej sme úspešne absolvovali súťažný kvíz s odmenami. Následne si žiaci mohli prejsť jednotlivými workshopovými stánkami, kde si vyskúšali virtuálnu realitu, pozreli simuláciu činnosti robotického ramena, otestovali si svoju fyzickú silu na ťahovom silomere... Na záver si pozreli areál TU.

            Autor článku: Ing. Bohumila Balková

          • Workshop k robotike

          • V piatok 26.1.2024 sa u nás na škole konal workshop k robotike. Páni z firmy Mivasoft nám a naším hosťom predstavili multifunkčné robotické rameno Dobot Magician ktoré sme zakúpili na našu školu ako učebnú pomôcku.

          • Staráme sa o vtáctvo v zime

          • Naši žiaci nezabúdajú na zvieratá ani v zime. Žiaci I.P študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka spolu s pani majsterkou Bc. Hroncovou vyrobili vtáčiu búdku a kŕmidlá. Našim cieľom je prilákať do školskej záhrady viac vtáctva a prikrmovať ich v týchto zimných mesiacoch. Žiaci sa tiež naučili pracovať s drevom a precvičili si ich trpezlivosť pri práci. Práca im išla výborne, o čom svedčia ich krásne výtvory. Ďakujeme im aj pani majsterke za výrobu vtáčej búdky a kŕmidiel.

            Naša starostlivosť o vtáctvo v zime spočíva v prikrmovaní, starostlivosti o údržbu a čistotu kŕmidiel. V dňoch 05.01.2024 až 07.01.2024 sa žiaci mohli zapojiť aj do sčítania vtáctva cez stránku https://vtaciahodinka.vtaky.sk/.

            Veríme, že vtáčiky na nás nezabudnú a zostávajúce mesiace v roku nám budú pomáhať bojovať so škodcami v našej školskej záhrade.

             

            Ing. Eva Sopková

          • Svetový deň pôdy a Medzinárodný deň hôr

          • V mesiaci december sme si spoločne so žiakmi študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka pripomenuli významné dni spojené s ochranou životného prostredia.

            Svetový deň pôdy si pripomíname  05. 12. Medzinárodný deň hôr 11. 12.  V rámci svetového dňa pôdy sme so žiakmi diskutovali o význame ochrany našej pôdy a o negatívnych následkoch globálneho otepľovania, ktoré môžeme vidieť v súčasnosti.

            Medzinárodný deň hôr bol aj dňom spoznávania našich slovenských hôr. Po besede si žiaci zahrali kvíz, v ktorom podľa obrázkov spoznávali naše hory a odpovedali i na ďalšie otázky spojené s týmto dňom.

            Zhodli sme sa, že ochrana našej pôdy a našich hôr je významná a nevyhnutná pre zachovanie života na našej planéte. 

            Zdroj: www.napant.sk/svetovy-den-pody/

             

            Symbol Medzinárodného dňa hôr sa skladá z troch rovnostranných trojuholníkov vyrastajúcich z pomyslenej čiary. Prevažne čierne trojuholníky znázorňujú hory.
            Prvý zľava má modrý diamant na vrchole, ktorý symbolizuje ľadovce a snehovú pokrývku, dávajúcu životodárnu vodu. Kruh vo vnútri prostrednej hory znázorňuje surovinové zdrojezelená plocha v časti tretej hory predstavuje plodiny a poľnohospodársku produkciu v horských oblastiach.

            Zdroj: https://www.sopsr.sk/web/?cl=20409

          • Návšteva Múzea Andreja Sládkoviča

          • Dňa 29.11 2023 sme sa zúčastnili exkurzie do múzea Andreja Sládkoviča v Krupine na výstave krojov. Videli sme tam kroje z rôznych regiónov Slovenska. Pracovníčka múzea nám urobila výklad o krojoch z regiónov: Hont, Liptov, Spiš, Novohrad, Považie, Tekov, Podpoľanie... Nás osobne zaujali, najmä krásne výšivky a čepce zadaných žien. Jeden z najkrajších a najvýraznejších čepcov bol z Tekovského regiónu, ktorý sa objavil aj vo filme Perinbaba. Táto výstava bola zo súkromnej zbierky Barbory Gregáňovej.

            Kristína Lukáčová, I. P

          • Online závislosť a prevencia

          • Internet a digitalizácia menia svet. Žijeme vo svete mobilov, aplikácií a sociálnych sietí, ktoré nám uľahčujú život, ale zároveň prinášajú riziká a hrozby. Mali by sme preto o nich vedieť čo najviac. Pri príležitosti Dňa počítačovej bezpečnosti (30.11) začali jednotlivé triedy pripravovať kampaň o online závislosti a prevencii nadmerného používania internetu. Najlepšie kampane budú odmenené a následne realizované.

            Mgr. Júlia Weisová, školská digitálna koordinátorka

          • Imatrikulácie

          • Dňa 10.11. 2023 sa v hlavnej budove Gymnázia Andreja Sládkoviča uskutočnili imatrikulácie na netradičný spôsob.

            Členovia školského parlamentu si pre prvákov pripravili rôzne disciplíny ako fashion show, stoličkový tanec, prekážková dráha, uhádni pesničku a uhádni učiteľa. Ktoré prebiehali v rôznych učebniach.

            Prváci pod vedením jedného člena zo školského parlamentu chodili po triedach kde aktivity prebiehali a súťažili medzi sebou v družstvách. V závere dňa bola módna prehliadka kde žiačky prvého ročníka prezentovali nielen seba ale aj modely, ktoré tvrdo a usilovne ušili krajčírky 3. ročníka.

            Všetci súťažiaci sa mohli tešiť na nevšedné výhry ako kupón, ktorý ich môže uvoľniť z jednej hodiny telesnej výchovy alebo nultej hodiny, či skorší odchod z odborného výcviku.

            Každý si prišiel na svoje, všetci sme sa spoločne zabavili a spoločne privítali našich prvákov.

             

            Matúš Kačica 3.K

          • Stužková slávnosť

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková.... Dňa 16. novembra sa v priestoroch obradnej siene Mestského úradu v Krupine konala stužková slávnosť študentov študijných odborov na našej škole. Zelené stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia pred maturitami, preto im prajeme veľa šťastia do ich ďalšej životnej etapy.