• Vzdelávanie MOV

          • Dňa 29.11.2022 sa prostredníctvom SZCK vzdelávali v hodnotení výrobkov v súťažiach majstri Ov odboru cukrár-kuchár.

          • Imatrikulácie

          • Dňa 25.11.2022 v priestoroch telocvične zorganizovali imatrikulácie žiakov prvého ročníka. O tom , že bolo veselo svedči aj priložené fotografie. Po zvládnutí povinných disciplín, sa naši prváci stali platnými žiakmi školy, veď imatrikulácie a plnenie úloh od starších spolužiakov, musia zvládnuť prváci každý rok . Vitajte a nech sa Vám darí v štúdiu !

          • 23. ročník krajského kola „ ZENIT V STROJÁRSTVE,“ sa konal dňa 23 11.2022 v SOŠTaS Brezno

          • Zenit je súťaž „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť„ zameraná na programovanie, elektroniku a strojárstvo v 8 kategóriách určených žiakom SŠ, SOŠ a gymnázií, ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti v elektrotechnike a elektronike, programovaní a strojárstve.

            Našu školu reprezentoval žiak tretieho ročníka odboru Mechanik strojov a zariadení Marek Holinda. V konkurencii súťažiacich so stredných škôl kraja , obsadil Marek pekné 3. miesto.

            Blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

          • GAUDEAMUS - NITRA

          • Dňa 16.11. 2022  sa žiaci SOŠOaS zúčastnili burzy vysokých škôl Gaudeamus v Nitre.

            Akcia sa konala v areáli Agrokomplexu. Bolo tam aj zástupcovia zahraničných škôl -  z Česka i Anglicka. Každá univerzita predstavila svoje ponuky štúdia na jednotlivých fakultách. Veľa žiakov si vybralo svoju budúcu univerzitu. Niektorí dokonca začali uvažovať o prihláške na jednu z týchto vysokých škôl. Boli tam milí pedagógovia, ktorí všetko ochotne vysvetlili a ukázali ako to na daných školách funguje. Každý tam našiel informácie o škole ktorú si vybral. Stretli sa tu žiaci takmer z celého Slovenska.

             

            Dominik Sabon, II. N

          • Rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb, M. R. Štefánika 8, 963 01 Krupina v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150 ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom školy dňa 18.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno z dôvodu šetrenia energiami. Zamestnanci si budú čerpať dovolenku alebo náhradné voľno v zmysle Zákonníka práce.

             

             

                                                                                                                                                  Mgr. Anna Borbuliaková

                                                                                                                                                          riaditeľka školy

          • Na skle maľované

          • 15. novembra 2022 sa žiaci a učitelia strednej odbornej školy zúčastnili na divadelnom predstavení s názvom Na skle maľované, ktoré nám priniesli herci z divadla Oskar z Bratislavy. Celé predstavenie bolo živé, pútavé a plné humorných scénok. Tri hlavné postavy z hry Jánošík, čert a anjel nám navodili príjemnú atmosféru a „oživili“ postavu Jánošíka – nášho národného hrdinu. Dozvedeli sme sa mnoho o jeho živote a zmysle pre spravodlivosť. Súčasťou predstavenia boli aj klasické muzikálové piesne z pôvodného muzikálu, kde Jánošíka stvárnil zaslúžilý umelec Michal Dočolomanský. Vďaka hercom sme sa preniesli do doby zbojníkov, ľudových piesní a ostatných tradičných, ale aj netradičných prvkov. Niektorí naši žiaci mali dokonca možnosť byť súčasťou predstavenia a zahrať si spolu s hercami.

          • Stužková slávnosť

          • Dňa 11.11.2022 v obradnej miestnosti Mesta Krupina, si žiaci SOŠOAS Krupina, z odborov Podnikateľ pre rozvoj vidieka, Mechanik strojov a zariadení, Podnikanie v remeslách a službách, prevzali zelené stužky nádeje. Od svojich triednych učiteľov .

            Potom, s sa presunuli k našej školskej cukrárni, kde so svojimi triednymi učiteľmi rozbili krčah po prípitku, tak ako sa patrí na každej stužkovej. Túto milú slávnosť, ukončili študenti spolu so svojimi učiteľmi a majstrami OV, slávnostným obedom.

          • Beseda CK Lymos Turist

          • Dňa 04.11.2022 (piatok) sa naši žiaci zúčastnili besedy s pani Ing. Jankou Lukáčovou – majiteľkou cestovnej kancelárie CK Lymos Turist https://www.lymos.sk/. Beseda prebiehala v rámci predmetu sprievodcovská činnosť pre žiakov 4. ročníka študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka a pripojili sa k nám aj žiaci 2. ročníka nadstavbového štúdia.

            Pani Ing. Janka Lukáčová porozprávala žiakom o podnikaní v oblasti cestovného ruchu, konkrétne cestovných kancelárií. Podelila sa s nimi o jej dlhoročné skúsenosti, poskytla im cenné rady do podnikania aj do života. Priblížila im náplň práce sprievodcu cestovného ruchu aj s charakteristikou jeho osobnosti. Žiakom uviedla veľa príkladov z praxe, či už ako majiteľky cestovnej kancelárie alebo sprievodkyne cestovného ruchu.

            Žiakom sa beseda veľmi páčila a zaujala ich, za čo sa v závere pani Ing. Janke Lukáčovej poďakovali. Venovali jej aj malý darček. Jeho súčasťou bolo aj žiakmi vyrobené mydlo.

            Ďakujeme pani Ing. Janke Lukáčovej za čas, ktorý venovala našim žiakom a prajeme jej veľa úspechov v pracovnom i v súkromnom živote.

             

            V Krupine, dňa 08.11.2022

             

             

             

                                                                                                                                                           Ing. Eva Sopková

          • Spoleto 09. október – 29. október 2022

          • V dňoch 9. Októbra - 29. Októbra sme sa zúčastnili odbornej stáže  v meste Spoleto v Umbrii v Taliansku.

            V nedeľu v skorých ranných hodinách sme vyrazili na cestu za dobrodružstvom a spoznávaním.  Na letisko do Viedne sme sa dopravili školským autom .

            Na letisku v Ríme nás čakalo auto, ktoré nás dopravilo do Villa Redenta v Spolete, kde sme boli ubytovaní počas nášho pobytu.

            Podvečer prvého dňa sme si prezreli mesto, jeho pamiatky, námestie. Naša sprievodkyňa Miriam nám porozprávala o histórii Spoleta a oboznámila nás aj s programom ktorý nás čakal v nasledujúcich týždňoch.

            V pondelok doobeda sme navštívili vinárstvo CANTINA ARNALDO CAPRAI. Prezreli sme si vinice, porozprávali nám o histórii ich rodinného podniku, prezreli sme si pivnice a porozprávali nám o výrobe vína. Na záver sme absolvovali ochutnávku troch druhov vína. Poobede sme absolvovali návštevu v olivovom  mlyne FRANTOIO FILIPPI , kde sme sa dozvedeli ako sa pestujú olivy a ako sa spracúvajú. Ukázali nám najmodernejšie technológie pri spracúvaní olív a nakoniec sme mali ochutnávku olivového oleja.

            V utorok sme skoro ráno vyrazili do večného mesta RÍM. Navštívili sme námestie Sv. Petra vo Vatikáne, Panteón, fontánu di Trevi, Koloseum, Španielske námestie. Vo večerných hodinách sme sa unavení , ale plný zážitkov vrátili späť do Spoleta.

            V stredu sme začali pracovať na našich stážových miestach.  Automechanici pracovali počas celého pobytu v rodinnom autoservise kde ich majiteľ aktívne zapájal do práce.

            Podnikateľky mali prax na rodinnej farme . Starali sa o zvieratá, spracúvali bylinky a robili esenciálne oleje, pracovali v záhrade a keď bolo treba tak pomohli aj v kuchyni.

            Po práci  a cez víkendy sme chodievali na prechádzky po okolí, boli sme na najvyššom kopci Spoleta Monteluco. Navštívili sme Assisi, kde sme sa poprechádzali uličkami mesta a nasali úžasnú čarovnú atmosféru , ktorú toto mesto má.

            S našim pobytom sme sa rozlúčili slávnostným obedom , kde nám odovzdali certifikáty.

            29. októbra sme svoj pobyt ukončili a vrátili sa späť na Slovensko , kde nás už čakali naši najbližší.

             

            Boli to krásne tri týždne, počas ktorých sme načerpali veľa skúseností a zážitkov, získali sme nové známosti a spoznali veľa nových ľudí. Každý z nás bol smutný že musí ísť domov a dúfame, že sa tam možno ešte niekedy vrátime.

          • Pokračovanie spolupráce s Kúpele Dudince, a. s.

          • Naša spolupráca s Kúpele Dudince, a. s.www.kupeledudince.skpokračuje aj v tomto školskom roku. Žiaci 3. ročníka študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka začali dňa 11.10.2022 (utorok) praktické vyučovanie v Kúpele Dudince, a. s. Privítala ich pani Ing. Júlia Ošustová, ktorá ich prvý deň previedla jednotlivými prevádzkami kúpeľov a oboznámila ich činnosťou kúpeľov. Počas praktického vyučovania sa žiaci budú postupne oboznamovať s prácou na jednotlivých prevádzkach.

            Veríme, že aj v tomto školskom roku žiaci naberú veľa nových skúseností z praxe a kúpele si medzi nimi nájdu potencionálnych zamestnancov.

            Prajeme žiakom aj zamestnancom kúpeľov veľa spoločných úspešných pracovných dní.

             

            V Krupine, dňa 12.10.2022

             

             

             

                                                                                                                                                                 Ing. Eva Sopková

          • Exkurzia do Informačného centra mesta Krupina

          • Žiaci 4. ročníka študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka dňa 10.10.2022 (pondelok) navštívili, v rámci predmetu sprievodcovská činnosť, Informačné centrum mesta Krupina. Exkurziu viedla pani Mgr. Sýkorová, ktorá žiakov oboznámila s činnosťou informačného centra. Informačné centrum nadviazalo spoluprácu aj s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko, ktorá mestu Krupina pomáha s činnosťami v oblasti cestovného ruchu. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa viac aj o tejto oblastnej organizácii a jej činnostiach priamo od jej destinačného manažéra pán Jagoša. Spoznali bližšie prácu informačného centra a oblastnej organizácii. Dozvedeli sa, že táto práca je síce náročná, ale na druhej strane veľmi krásna a rozmanitá.

            Prajeme pani Mgr. Sýkorovej a pánovi Jagošovi veľa nápadov a spoločných úspešných podujatí.

             

            V Krupine, dňa 12.10.2022

             

                                                                                                                                                                Ing. Eva Sopková

          • Biela pastelka

          • Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Verejnú zbierku organizuje od r. 2002 Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorá je najväčšou organizáciou svojho druhu u nás. Svoje služby pre ľudí so zrakovým postihnutím poskytuje v každom kraji Slovenska. Známou tvárou  tejto zbierky je aj Adela Vinczeová.

            Keďže aj my  máme v okolí ľudí s týmto postihnutím, naši žiaci a učitelia sa rozhodli prispieť. Dňa 23.9.2022 sa táto zbierka zrealizovala aj u nás na našej  škole.

            Študenti  II.N vytvorili 3 tímy, ktoré  oslovili návštevníkov mesta, obyvateľov, firmy a aj školy. Vyzbierali sme  119,20€

            Tešíme sa, že sme aj my svojou troškou prispeli, ľudom ktorí to potrebujú.

             

            Tešíme sa na ďalší ročník.    

                                                                                                                     Terézia Balážová