• Exkurzia do LOGISTICKÉHO CENTRA STRED a. s. v Krupine

          • Dňa 18. 10. 2022 sme sa žiaci II. ročníka študijného odboru obchodný pracovník zúčastnili exkurzie v LOGISTICKOM CENTRE STRED v Krupine. Prehliadkou podniku sme boli p. Ing. Sásikom oboznámení s priestorovým rozložením, technickým zariadením, pracovnými pozíciami zamestnancov a celým systémom zásobovania predajní. O každom sklade nám niečo povedal, dozvedeli sme sa čo je to za sklad a čo sa tam skladuje. Napr. priemyselný sklad, v ktorom sa nachádza drogéria, sviečky a iné, aké technické zariadenia používajú pri manipulácii s daným tovarom a pod. Zaujalo nás, že každý zamestnanec má osobný snímač, ktorý používa na skenovanie čiarového kódu, aby vedel kde presne sa ten tovar nachádza a aké množstvo alebo počet má naložiť na vozík. Prezreli sme aj sklad obalov, kde sa skladujú návratné obaly, ako sú debničky, palety a prepravky. Spolupracujú so spoločnosťou Nitra, ktorá zabezpečuje odvoz tovaru do predajní. Krupinské Logistické centrum zásobuje všetky maloobchodné predajne COOP Jednota aj mimo Krupiny, a to od Brezna až po Lučenec. Nakoniec sme sa dozvedeli o pracovných náplniach zamestnancov. Nie všetci však robia to isté. Každý z nich má určený oddiel v ktorom pracuje. Niektorí majú na starosti zeleninu a mliečne výrobky, iní priemysel a hrubý tovar.

             

            Linda Kulichová

            Žiačka 2. O

          • Noc výskumníkov a Múzeum SNP v Banskej Bystrici

          • Dňa 30.9. 2022 privítalo zmoknuté mesto pod Urpínom žiakov II. M. Naše kroky viedli na podujatie NOC VÝSKUMNÍKOV, ktoré sa konalo v obchodnom centre Europa. Prostredníctvom jednotlivých vedeckých stánkov boli študentom prezentované najnovšie trendy v oblasti vedy, techniky a technológií. Skúmanie pralesov, chémia v potravinárstve, robotika, možnosti 3D tlače, vedecká hračka, práca tlmočníkov, počítačová grafika... Mohli sme pozerať, mohli sme sa pýtať a mohli sme sa aj dotýkať...

            V druhej časti exkurzie sa žiaci prostredníctvom expozície Múzea SNP ponorili do histórie. Videofilm, lektorský výklad a množstvo exponátov vo vitrínach múzea nám vytvorilo obraz udalostí, ktoré sú dôležitou kapitolou našich dejín a je dobré si ich pripomínať.

          • Športovú olympiádu mládeže o pohár predsedu BBSK

          • Dňa 29.septembra Banskobystrický samosprávny kraj zorganizoval prvú Športovú olympiádu mládeže o pohár predsedu BBSK. Na pôde Strednej športovej školy v Banskej Bystrici sa stretlo viac ako 200 športovcov zo všetkých 13 okresov. Žiaci súťažili v športoch , atletika, stolný tenis a malý futbal.

            Strednú odbornú školu obchodu a služieb reprezentovali chlapci v malom futbale.

            V prvom zápase sa postavili proti futbalistom z Banskej Bystrice. Po napínavom súboji v ktorom viedli , nakoniec remizovali 2:2.

            V druhom zápase sa postavili proti družstvu zo Žiaru nad Hronom. Po úvodnom vedení náskok neudržali a nakoniec prehrali 6:3 .

            Keďže zo skupiny nepostúpili , skončili na 9. mieste.

            Poďakovanie za reprezentáciu školy a bojovný výkon patrí týmto žiakom : Michal Dedok, Erik Pálka, Dominik Gálus, Jakub Šimko, Ladislav Kováč, Erik Vaščák.

            Putovný pohár predsedu BBSK pre najlepší okres si odniesol kolektív z Banskej Bystrice.

          • Turistický kurz vo Vysokých Tatrách

          • V dňoch 19. až 21. septembra sa žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Krupine zúčastnili turistického kurzu vo Vysokých Tatrách. Ubytovaní boli v Tatranskej Štrbe. Prvý deň absolvovali turistiku na Jamské pleso. Aj keď podmienky neboli ideálne, študenti to zvládli výborne. Na druhý deň navštívili wellness v AquaCity Poprad. Tu si oddýchli po náročnom prvom dni a načerpali sily na poslednú túru. V poobedných hodinách ešte navštívili múzeum TANAP-u , kde videli expozíciu tatranskej fauny a flóry.   Posledný deň absolvovali výstup na Popradské pleso, kde boli podmienky náročné, keďže snežilo a bola zima. Po návrate z Popradského plesa sa osprchovali, prezliekli a vyrazili na cestu späť do Krupiny.

            Turistický kurz bol spolufinancovaný Banskobystrickým samosprávnym krajom.