• Deň Zeme

          • Deň Zeme je príležitosť šíriť environmentálne posolstvo o ochrane našej planéty.  Dňa 19. 4. sme sa aj my žiaci zapojili do pripravovaných aktivít. Žiačky III.P si pripravili aktivity v Centre voľného času v Krupine, kde s deťmi spoznávali liečivé rastliny, pomocou hier pexesa a osemsmerovky zistili dôležitosť chránenia našej planéty. Ostatní žiaci sadili kvety, čistili okolie školy a mesta Krupiny. Budúcnosť planéty je naša spoločná zodpovednosť.                                                                                 

            Terézia Maliniaková III. P

          • Súťaž ATLAS 2024 – envirocena nadácie VÚB

          • V tomto roku sa naša škola zapojila do súťaže ATLAS, ktorú organizuje VÚB. Do súťaže sme sa zapojili v rámci kategórie Zlepšovanie životného prostredia (prostredie užívané a ovplyvňované človekom) s projektom Vodu u nás zadržíme, udržíme a šetríme. Prezentovali sme vodozádržné opatrenia, ktoré boli realizované v školskej záhrade. Tiež výrobu bylinkových tinktúr, ktoré sme predávali na výstave Mladý tvorca v Nitre. Tento náš projekt si môžete pozrieť v priloženom pdf dokumente.

            Na tvorbe podkladov do súťaže sa podieľali žiaci študijného odboru III.P a IV.P spolu so svojimi učiteľmi a majstrami. Ďakujeme.

            Sme radi, že naši žiaci majú záujem o aktivity spojené s ochranou našej Zeme a uvedomujú si nevyhnutnosť realizácie takýchto aktivít.

             

                                                                                                                                  Ing. Eva Sopková

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

          • Svetový deň zdravia sa týka aj nás

          • Svetový deň zdravia, 7. apríl,  je deň, kedy by sme sa mali zastaviť a vedome sa zamyslieť nad svojim zdravím, pretože nie je samozrejmosťou a zrkadlí nám to, ako žijeme, akú máme životosprávu a návyky. Žijeme rýchlym tempom a mnohokrát túto skutočnosť opomíname. A preto regionálne úrady verejného zdravotníctva od 8. 4. do 30. 4. 2024 organizujú dni otvorených dverí v poradniach zdravia a ďalšie aktivity, do ktorých sa zapojila aj naša škola. Dňa 9. apríla 2024 k nám prišli odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a intenzívne sa venovali 12 dobrovoľníkom t.j. zamestnancom a plnoletým žiakom našej školy. Absolvovali sme rozmanité vyšetrenia. Z kapilárnej krvi nám zistili celkový cholesterol, HDL (dobrý cholesterol), LDL (zlý cholesterol), triacylglyceroly, glukózu. Taktiež sa venovali meraniu tlaku krvi a pulzu. Boli veľmi dôslední a zamerali sa aj na  meranie telesného a viscerálneho tuku, kostrového svalstva i bazálneho metabolizmu. Vyšetreniu predchádzala podrobná diagnostika nášho zdravotného stavu, rodinná anamnéza a medzi otázkami bola aj téma nášho aktuálneho životného štýlu. Na základe komplexného vyšetrenia sme dostali individuálne odporúčania a rady pre optimalizáciu nášho životného štýlu so zameraním na zdravú výživu a pohybovú aktivitu. Aj toto môže byť jeden zo spôsobov, ako sa na chvíľu zastaviť a venovať čas len sebe a svojmu zdraviu. 

          • Projekt EDUBEE

          • V rámci odborného výcviku sa staráme hlavne o to, aby sme mali dobrú úrodu. Tak sme si postavili pri jazierku domček pre včely samotárky, ktoré sú veľmi dôležitou zložkou ekosystému. Trstinové trubičky sme zaslepili blatom a vložili do domčeka. Do vrchnej časti sme uložili liaheň s kokónmi včiel. Na Slovensku ich máme až 600 druhov. Budeme sa o nich teda pekne starať, aby nám opeľovali záhradku.


            Kristína Lukáčová I.P
            Sofia Johanidesová I.P

          • Súťaž v balení a aranžovaní tovaru

          • Dvadsiaty marec je medzinárodným dňom šťastia. To určite pri nás stálo počas Celoštátnej súťaže v darčekovom balení s medzinárodnou účasťou, ktorá sa konala v Bratislave.Súťaže sa zúčastnilo tridsať žiakov zo Slovenska a Českej republiky, z toho dve žiačky Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Krupine. Ich úlohou bolo vyhotoviť darčekové balenie na tri témy a to: Zhotoviť darčekové balenie k výročiu školy, ,,Oslava života“ a poslednou témou bola propagácia ,,Aj my sme súčasťou Európskej únie“.Našu školu reprezentovala Natália Vodnáková žiačka I.O, ktorá sa umiestnila v bronzovom pásme. Karolína Hradská z III.O sa umiestnila medzi piatimi najlepšími súťažiacimi a získala zlaté pásmo.Žiačkam gratulujem a prajem kopec tvorivých nápadov.Touto cestou by som rada poďakovala nášmu sponzorovi COOP Jednota Krupina s. d. za materiálnu podporu bez ktorej by naša účasť na súťaži nebola možná.Ing. Lucia Malčeková

          • Vzdelávaním našich žiakov, prispievame k zmene Klímy

          • 21. marca 2024 sa opäť pripomínal, ako Medzinárodný deň lesníctva.

            Naši žiaci odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka, sa učia aj ochrane lesa a lesoturistiku. V tento deň spolu so svojimi majstrami OV a pracovníkmi Mestských  lesov Krupina, prispeli k ozdraveniu našej prírody. Tak ako nám napísal konateľ Mestských lesov Ing. Jozef Capuliak PhD., ktorý sa nám poďakoval za spoluprácu: "Vyčistili sme lesnú škôlku na Ľanovisku a pripravili na zalesnenie!" Verím, že aj vďaka práce našich žiakov a pedagógov, budú lesy v okolí Krupiny krajšie.

          • Voľby členov do rady školy

          • Podľa zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 1 ods. (3) vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení v znení neskorších predpisov 

             

            Rada školy pri Strednej odbornej škole obchodu a služieb, M. R. Štefánika 8, 963 01 Krupina

            vyhlasuje

            voľby do Rady školy dňa 27.3.2024  pre zástupcu nepedagogických zamestnancov, pre zástupcu pedagogických zamestnancov a pre zástupcu žiakov.

          • Majstrovstvá okresu vo florbale

          • Dňa 7.3.2024 a 8.3.2024 sa v telocvični GAS konali majstrovstvá okresu vo florbale. Hrali proti sebe študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb a Gymnázia Krupina.

            Tím  SOŠOaS  reprezentovali  študentky : Sofia Johanidesová I.P, Kristína Lukáčová I.P, Kristína Moravcová II.P, Terézia Maliniaková II.P, Daniela Szabová IV.P, Vanesa Hudecová IV.P.Študentky SOŠOaS zvíťazili v predlžení 6:5.

            O deň neskôr školu reprezentovali študenti: Adam Pálka IV. M,  M, Milan Dunko IV. M, Kamil Boďa III.M , Erik Vaščák III.M, Šimon Šimko IV. M, Dominik Gálus III.M, Patrik Kováč IV. M, Pavol Lalík III.A, Viktor Selecký IV. M

            Chlapci zvíťazili 6:4.

            Víťazné družstvá si prevzali nové hokejky od organizátora turnaja .

            Turnaj sa konal s podporou BBSK.

                                                                                                                          Terézia Maliniaková III.P

          • Medzinárodný deň planetárií

          • Táto nedeľa, 17.03.2024, bude patriť Medzinárodnému dňu planetárií. Dňa 13.03.2024 sme sa zúčastnili na exkurzii v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V rámci exkurzie sme sa dozvedeli veľa nových informácií o vesmíre a jeho dianí. Dozvedeli sme sa niečo o kozmickom počasí - ako funguje Slnko a jeho žiarenie. Ďalej sme sa dozvedeli niečo viac o mliečnej dráhe a súhvezdiach. Zaujal nás dokument o medziplanetárnych sondách Voyager 1 a Voyager 2.

             

                                                                                                               Terézia Maliniaková    III.P

          • Vieme, čo dýchame?

          • Dňa 5.3.2024 sa študenti 1. až 3. ročníka študijných odborov podnikateľ pre rozvoj vidieka a obchodný pracovník zúčastnili na workshope s témou „Vieme, čo dýchame?“. Dozvedeli sme sa o stave ovzdušia na Slovensku. V rámci aktivity sme mali vymyslieť návrh o zvýšenie pozornosti k danej téme. Tiež sme hľadali nehmatateľné - nápady, chute, vône a hmatateľné – hmotné hodnoty, zdroje, ktorými by sme vedeli zatraktívniť Krupinu.

            Ďakujeme pánovi Ing. Ladislavovi Bírovi za pripravený workshop. Chceme vyjadriť vďaku jemu i pani Mgr. Nikole Benkovej, PhD. za ponuku na spoluprácu a motiváciu našich študentov v aktivite v oblasti ochrany životného prostredia.

                                                   Terézia Maliniaková    III.P

          • Re-power VIRTUAL Camp

          • Skúsenosťou k úspechu

            Dňa 27. 2. 2024 sme sa zúčastnili súťaže JA Slovensko: Re-power VIRTUAL Camp, ktorej cieľom bolo stimulovať kreatívne a inovačné schopnosti študentov. Pracovali sme v 6-člennom tíme, ktorý tvorili žiaci Dávid Petráš, Timea Pavlovicová, Karolína Hradská, Bianka Ľuptáková, Mária Dobrocká a Terézia Maliniaková.  Našou úlohou bolo nájsť najlepšie riešenie na zadanú tému „Pomoc pri vzdelávaní chudobných detí.“ Do online súťaže bolo prihlásených viac ako 200 žiakov stredných škôl z celého Slovenska. Mali sme tak možnosť vyskúšať si tímovú prácu, rozvíjať tvorivosť a konfrontovať sa s ostatnými spolu súťažiacimi.

            Terézia Maliniaková III.P

          • Olympiáda ľudských práv

          • 10. december je Dňom ľudských práv, počas ktorého oslavujeme výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv v roku 1948.

            Tento deň je príležitosťou pripomenúť si, že ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, neodňateľné, vzájomné závisle a prepojené. Ich rešpektovanie a dodržiavanie je nevyhnutné aj pre mier, demokraciu a udržateľní rozvoj.

            Pri tejto príležitosti sa študenti SOŠOaS v Krupine zúčastnili dňa 10.1.2024 školského kola Olympiády ľudských práv. Otázky tvorili rôzne celky. Na pozícii úspešnej riešiteľky a prvé miesto obhájila študentka III. P Terézia Maliniaková. Na druhom mieste sa umiestnil študent I.K Jakub Furjel a na treťom študent II. N Adam Kováč.

            Víťazi boli ocenení peknými vecnými cenami.

             

            Terézia Maliniaková III. P

          • Svetový deň bez mobilu - 06. 02. 2024

          • Deň 06. 02. 2024 patril Svetovému dňu bez mobilu. Na našej škole sa našlo 12 odhodlaných žiakov, ktorí sa zapojili do výzvy a strávili v škole deň bez mobilu.

            Tí, žiaci, ktorí sa rozhodli do výzvy zapojiť, odovzdali svoj mobil a zaregistrovali sa pred
            1. vyučovacou hodinou. Bez mobilu mali vydržať do konca 5. vyučovacej hodiny . V prípade, že sa rozhodli výzvu ukončiť, po mobil si mohli prísť cez prestávky.

            Všetci zapojení žiaci výzvu zvládli a v priemere vydržali bez mobilu 5 hodín. Pani riaditeľka odovzdala našim vytrvalcom certifikáty a sladkú odmenu. Ocenila ich odhodlanie zapojiť sa do výzvy a tiež ich dosiahnutý úspech.

            Ďakujeme pani riaditeľke za krásne slová, odovzdanie odmien a všetkým našim vytrvalcom ďakujeme za zapojenie sa do výzvy.

             

            Ing. Eva Sopková

          • Deň kroja a ľudových zvykov na SOŠOaS Krupina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň kroja a ľudových zvykov na SOŠOaS krupina .

            Fašiangy na stredných školách v Krupine. Žiaci SOŠOaS a GAS Krupina, spoločne s učiteľmi, dnes na našich školách zažívajú "Fašiangy." Vypočuli si, ako to dakedy bolo počas fašiangový dní, na dedinách. Prišli im to porozprávať členky Klubu seniorov v Krupine ako sa pára perie, čo je to kúdeľ a praslica. O význame a histórii krojov, im názorne predviedli spolužiaci, ktorí sa obliekli do krojov, z našho krásneho a na kroje bohatého Hontu. Spoločne si zaspievali a pohostili sa na tradičných fašiangových sladkých špecialitách, ktoré im pripravili žiaci a majstri OV cukrár-kuchár SOŠOaS Krupina. Potom sa  skupinka  žiakov pobrala  potešiť a spríjemniť deň žiakom a učiteľom na základných školách, prešli mestom, obchodným centrom, navštívili mestský úrad a sprievod  ukončili v školskej cukrárni, kde na nich čakalo sladké pohostenie. Ďakujem všetkým za krásny deň kroja a tradícií na našich školách. Všetci zúčastnení budú  špeciálne odmennení od  riaditeľky školy, do konca školského roka.

          • Deň bezpečného internetu 2024 - 6. február

          • Deň bezpečného internetu (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.

          • Deň otvorených dverí na Fakulte techniky TU vo Zvolene

          • V utorok 30.1.2024 sme navštívili Technickú univerzitu vo Zvolene, ktorej jednotlivé fakulty si pre nás pripravili Deň otvorených dverí. Žiaci tried končiacich ročníkov IV.MP a II.N si vypočuli základné informácie o študijných programoch na TU vo Zvolene. Dozvedeli sa o možnostiach vysokoškolských aj mimoškolských aktivít počas štúdia. Pre strojárske odbory bola pripravená prezentácia Fakulty techniky, v rámci ktorej sme úspešne absolvovali súťažný kvíz s odmenami. Následne si žiaci mohli prejsť jednotlivými workshopovými stánkami, kde si vyskúšali virtuálnu realitu, pozreli simuláciu činnosti robotického ramena, otestovali si svoju fyzickú silu na ťahovom silomere... Na záver si pozreli areál TU.

            Autor článku: Ing. Bohumila Balková