• Re-power VIRTUAL Camp

          • Skúsenosťou k úspechu

            Dňa 27. 2. 2024 sme sa zúčastnili súťaže JA Slovensko: Re-power VIRTUAL Camp, ktorej cieľom bolo stimulovať kreatívne a inovačné schopnosti študentov. Pracovali sme v 6-člennom tíme, ktorý tvorili žiaci Dávid Petráš, Timea Pavlovicová, Karolína Hradská, Bianka Ľuptáková, Mária Dobrocká a Terézia Maliniaková.  Našou úlohou bolo nájsť najlepšie riešenie na zadanú tému „Pomoc pri vzdelávaní chudobných detí.“ Do online súťaže bolo prihlásených viac ako 200 žiakov stredných škôl z celého Slovenska. Mali sme tak možnosť vyskúšať si tímovú prácu, rozvíjať tvorivosť a konfrontovať sa s ostatnými spolu súťažiacimi.

            Terézia Maliniaková III.P

          • Olympiáda ľudských práv

          • 10. december je Dňom ľudských práv, počas ktorého oslavujeme výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv v roku 1948.

            Tento deň je príležitosťou pripomenúť si, že ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, neodňateľné, vzájomné závisle a prepojené. Ich rešpektovanie a dodržiavanie je nevyhnutné aj pre mier, demokraciu a udržateľní rozvoj.

            Pri tejto príležitosti sa študenti SOŠOaS v Krupine zúčastnili dňa 10.1.2024 školského kola Olympiády ľudských práv. Otázky tvorili rôzne celky. Na pozícii úspešnej riešiteľky a prvé miesto obhájila študentka III. P Terézia Maliniaková. Na druhom mieste sa umiestnil študent I.K Jakub Furjel a na treťom študent II. N Adam Kováč.

            Víťazi boli ocenení peknými vecnými cenami.

             

            Terézia Maliniaková III. P

          • Svetový deň bez mobilu - 06. 02. 2024

          • Deň 06. 02. 2024 patril Svetovému dňu bez mobilu. Na našej škole sa našlo 12 odhodlaných žiakov, ktorí sa zapojili do výzvy a strávili v škole deň bez mobilu.

            Tí, žiaci, ktorí sa rozhodli do výzvy zapojiť, odovzdali svoj mobil a zaregistrovali sa pred
            1. vyučovacou hodinou. Bez mobilu mali vydržať do konca 5. vyučovacej hodiny . V prípade, že sa rozhodli výzvu ukončiť, po mobil si mohli prísť cez prestávky.

            Všetci zapojení žiaci výzvu zvládli a v priemere vydržali bez mobilu 5 hodín. Pani riaditeľka odovzdala našim vytrvalcom certifikáty a sladkú odmenu. Ocenila ich odhodlanie zapojiť sa do výzvy a tiež ich dosiahnutý úspech.

            Ďakujeme pani riaditeľke za krásne slová, odovzdanie odmien a všetkým našim vytrvalcom ďakujeme za zapojenie sa do výzvy.

             

            Ing. Eva Sopková

          • Deň kroja a ľudových zvykov na SOŠOaS Krupina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň kroja a ľudových zvykov na SOŠOaS krupina .

            Fašiangy na stredných školách v Krupine. Žiaci SOŠOaS a GAS Krupina, spoločne s učiteľmi, dnes na našich školách zažívajú "Fašiangy." Vypočuli si, ako to dakedy bolo počas fašiangový dní, na dedinách. Prišli im to porozprávať členky Klubu seniorov v Krupine ako sa pára perie, čo je to kúdeľ a praslica. O význame a histórii krojov, im názorne predviedli spolužiaci, ktorí sa obliekli do krojov, z našho krásneho a na kroje bohatého Hontu. Spoločne si zaspievali a pohostili sa na tradičných fašiangových sladkých špecialitách, ktoré im pripravili žiaci a majstri OV cukrár-kuchár SOŠOaS Krupina. Potom sa  skupinka  žiakov pobrala  potešiť a spríjemniť deň žiakom a učiteľom na základných školách, prešli mestom, obchodným centrom, navštívili mestský úrad a sprievod  ukončili v školskej cukrárni, kde na nich čakalo sladké pohostenie. Ďakujem všetkým za krásny deň kroja a tradícií na našich školách. Všetci zúčastnení budú  špeciálne odmennení od  riaditeľky školy, do konca školského roka.

          • Deň bezpečného internetu 2024 - 6. február

          • Deň bezpečného internetu (SID) organizuje sieť Insafe/INHOPE v Európe s podporou Európskej komisie každý rok vo februári, na podporu bezpečného a pozitívneho používania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi. Spája milióny ľudí, aby inšpirovali k pozitívnym zmenám na internete, aby zvyšovali povedomie o otázkach bezpečnosti online a zúčastňovali sa na podujatiach a aktivitách po celom svete.

          • Deň otvorených dverí na Fakulte techniky TU vo Zvolene

          • V utorok 30.1.2024 sme navštívili Technickú univerzitu vo Zvolene, ktorej jednotlivé fakulty si pre nás pripravili Deň otvorených dverí. Žiaci tried končiacich ročníkov IV.MP a II.N si vypočuli základné informácie o študijných programoch na TU vo Zvolene. Dozvedeli sa o možnostiach vysokoškolských aj mimoškolských aktivít počas štúdia. Pre strojárske odbory bola pripravená prezentácia Fakulty techniky, v rámci ktorej sme úspešne absolvovali súťažný kvíz s odmenami. Následne si žiaci mohli prejsť jednotlivými workshopovými stánkami, kde si vyskúšali virtuálnu realitu, pozreli simuláciu činnosti robotického ramena, otestovali si svoju fyzickú silu na ťahovom silomere... Na záver si pozreli areál TU.

            Autor článku: Ing. Bohumila Balková