• Imatrikulácie

          • Dňa 10.11. 2023 sa v hlavnej budove Gymnázia Andreja Sládkoviča uskutočnili imatrikulácie na netradičný spôsob.

            Členovia školského parlamentu si pre prvákov pripravili rôzne disciplíny ako fashion show, stoličkový tanec, prekážková dráha, uhádni pesničku a uhádni učiteľa. Ktoré prebiehali v rôznych učebniach.

            Prváci pod vedením jedného člena zo školského parlamentu chodili po triedach kde aktivity prebiehali a súťažili medzi sebou v družstvách. V závere dňa bola módna prehliadka kde žiačky prvého ročníka prezentovali nielen seba ale aj modely, ktoré tvrdo a usilovne ušili krajčírky 3. ročníka.

            Všetci súťažiaci sa mohli tešiť na nevšedné výhry ako kupón, ktorý ich môže uvoľniť z jednej hodiny telesnej výchovy alebo nultej hodiny, či skorší odchod z odborného výcviku.

            Každý si prišiel na svoje, všetci sme sa spoločne zabavili a spoločne privítali našich prvákov.

             

            Matúš Kačica 3.K

          • Stužková slávnosť

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková.... Dňa 16. novembra sa v priestoroch obradnej siene Mestského úradu v Krupine konala stužková slávnosť študentov študijných odborov na našej škole. Zelené stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia pred maturitami, preto im prajeme veľa šťastia do ich ďalšej životnej etapy.

          • Vzdelávanie vo firme Lind Mobler Slovakia, s. r. o. formou exkurzie

          • Dňa 14.11.2023 sme sa ako trieda I.N zúčastnili exkurzie vo výrobnej firme LIND MOBLER SLOVAKIA s. r. o., ktorá pôsobí v oblasti výroby čalúneného nábytku v Krupine. Po príchode nás privítala personálna riaditeľka firmy  pani Ing. Belová.  Prijemne vystupujúca pani Risková ako dlhoročná vedúca nás previedla skladom  kde prijímajú tovar (vstupy).  Následne  sme mali možnosť vidieť celý výrobný proces:  prípravu  látky, strihanie kože a látky. Videli sme šitie kože , vafixu priamo na kožu. Prešli sme k stolárom ktorý skladali drevené rámy na ktoré sa lepili ušité a očalúnené matrace, opierky. Poskladané sedačky sa musia skontrolovať, či sú vhodné na EXPORT, ak sú v poriadku bez závad môžu sa zabaliť. Konečná fáza je nakladanie tovaru na kamióny, ktoré tento tovar rozvezú podľa objednávky. Vo firme Lind Mobler Slovakia s.  r. o.  neustále overujú hospodárnosť svojich procesov a optimalizujú ich. Snažia sa  zaistiť efektivitu a potom vytvoriť pridanú hodnotu prostredníctvom zvýšenia hospodárnosti všetkých firemných procesov. Vo firme pracujú  kvalifikovaní zamestnanci, ktorí sú najdôležitejším elementom úspešného fungovania tejto výrobnej prevádzky.

               Exkurziu bola uskutočnená v rámci predmetu Podnikanie. Počas exkurzie sme mali možnosť vidieť prepojenie teórie s praxou.

               Ďakujeme za prijemný deň plný vzdelávania.    Lucka Janštová, Oľga Golisová I. N

          • Čo ako absolvent školy viem o prechode zo sveta vzdelávania na trh práce

          • Dňa 08.11.2023 organizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Zvolen v spolupráci s Mestom Zvolen a Strednou odbornou školou Drevárskou vo Zvolene v rámci poradenstva pre voľbu povolania súťažný kvíz ,,Čo ako absolvent školy viem o prechode zo sveta vzdelávania na trh práce“. Cieľom aktivity bolo metódou zážitkového učenia sprístupniť žiakom končiacich ročníkov prehľad o kompetenciách, ktoré sú potrebné a využiteľné v rámci prechodu po ukončení štúdia na trh práce. Aktivity sa zúčastnili žiaci:

            II. N Adam Kováč

            IV. P Majka Spodniaková a David Petráš.  

            Martin Baláž a Danielka Szabová svojich spolužiakov povzbudzovali v hľadisku a zapájali sa prostredníctvom rôznych aktivít, ako sú hlavolamy a logické hádanky. Žiaci našej školy preukázali, že sú veľmi dobre pripravení na prechod do sveta práce.

             

            Ing. Kamila Murínová, Ing. Evka Fekiačová

          • Španielsko Malaga Erasmus Plus

          • Po prílete do Malagy prebehol informačný meeting o programe počas odbornej stáže v Španielsku. Po meetingu sme počas večere ochutnali  tradičné  španielske tapas - tradičná šunka a salámy, španielska zemiaková tortilla. Večer sme sa zoznámili s okolím krátkou  prechádzkou po promenáde.

             

            Deň druhý -  19. október 2023

            V skorých ranných hodinách sme vyrazili na cestu do 200 km vzdialenej Sevilly. Cestou sme sa zastavili na tradičné španielske raňajky v typickom španielskom bistre, kde sme sa zoznámili aj inou kultúrou stravovania ako na Slovensku.

             

            Hlavným programom dňa bola odborná návšteva asociácie pre rurálny rozvoj Andalúzie - Asociacion ARA. Asociácia združuje miestne akčné skupiny, ktoré sa zaoberajú možnosťami rozvoja vidieka. Prostredníctvom projektov sa snažia získať finančné prostriedky na ich rozbeh, v čom im práve Asociácia ARA pomáha. Získali sme cenné informácie ako podnikatelia môžu lepšie využívať prírodné zdroje - pestovanie nových odrôd plodín  s vyšším výnosom a nižšími nárokmi, čo sa týka spotreby vody a živín s prihliadnutím na ekonomickú náročnosť.

            V  Seville sme navštívili historické centrum mesta,  katedrálu de Sevilla a indický archív.

            Tradičné chute sme si užili na obede v miestnej reštaurácii.

             

            Deň tretí -  20. október

            Absolvovali sme odbornú návšteva vinohradov a fabriky na výrobu tradičných vín z Malagy -  Bogegas Malaga Virgen. Je to rodinná firma s viac ako 130 ročnou históriou a  je najstaršou v oblasti malagy. Dozvedeli sme sa nové informácie o spôsobe pestovania a postupe výroby miestnych vín. Na záver sme si užili ochutnávku  vín.

             

            Deň štvrtý -  21. október

            Slnečný deň sme využili obhliadku Malagy. Navštívili sme hrad Castillo de Gibralfaro, prístav Puerto de Málaga, Picasso Museum Málaga, Catedral de la Encarnación de Málaga, miestny trh Mercado Central de Atarazanas, Torrons vicens Malaga - tradičné domáce cukrovinky turron.

             

            Deň piaty -  22. október

            Neďaleko od Malagy sme navštívili  koziu farmu - Quesos Sierra crestellina. Táto rodinná  firma sa zaoberá chovom kôz  a spracovaním kozieho mlieka. Táto miestna firma  má v svojej ponuke aj zážitkové aktivity pre širokú verejnosť, ktorej sme sa zúčastnili aj my. Mohli sme si na pár hodín vyskúšať byť chovateľom kôz. Vyskúšali sme kŕmenie a dojenie kôz, každý z nás si vyrobil vlastnú hrudku čerstvého kozieho syra.  Na záver sme ochutnali syr a víno.

             

            Deň  šiesty 23. október

            Odborná návšteva školy ESCUELAS PROFESIONALES DE LA SAGRADA FAMILIAICET. jedná sa o viacstupňovú školu ktorá vychováva deti od prvého stupňa až po dospelosť. V škole nás privítal zástupca riaditeľa školy.

            Oboznámili sme sa s podmienkami pre štúdium v odbore autoelektrikar - automechanik a mechanik   chladiarenských zariadení. Sprevádzali nás majstri odborného výcviku. Preberali sme problematiku odborného vzdelávania v Španielsku a porovnávali s výukou na Slovensku. Pozorovali sme žiakov pri  teoretickej výučbe ako aj pri praktických činnostiach. Žiak v odbore klimatizácia nám predviedol spájkovanie medeného potrubia plameňom.V uvedených odboroch študujú aj dievčatá. Na dennom štúdiu môžu študovať aj dospelí, ktorí sa chcú rekvalifikovať v danom odbore.

            Poobede návšteva dediny Mijas - biela dedina v horách, kde nás najviac zaujalo múzeum miniatúr a býčia aréna.

             

            Deň siedmy 24. október.

             

            Návšteva starobylého mesta Cordoba.

             

            Most z rímskeho obdobia, z ktorého je pekný výhľad na historické mesto Cordoba.

             

            Kvetinové nádvoria patilos.

             

            Mešita spojená s katedrálou La Mezquita - katedrála nanebovzatia Panny Márie.

             

             

            sídlo kresťanských panovníkov Alcázar de los Reyes Cristianos a nádherné záhrady ,Staré  rímske kúpele. Na obed návšteva miestnej reštaurácie so španielskou gastronómiu.

             

            Deň ôsmy 25. Október

             

            Návšteva botanickej záhrady

            Jardín Botánico - Histórico La Concepción , centum mesta.

             

            Odovzdávanie certifikátov,

            odlet

             

             

          • Odovzdanie dobrovoľnej zbierky pre útulok

          • Dňa 3.11.2023 trieda 2.P navštívila karanténnu stanicu vo Zvolene a zaniesli im zbierku ktorá sa konala na našej škole. Táto stanica bola zameraná hlavne na psov a ich odchyt. Žiaci mali možnosť nazrieť ako sa starajú o psov v útulku.

             

            Žiaci 2.P

          • Vyhodnotenie súťaže „Súťaž o najkrajšie jablko“

          • Vyhodnotenie súťaže „Súťaž o najkrajšie jablko“ sa konala dňa 03.11.2023 vo vestibule školy po 2. vyučovacej hodine. Žiaci boli už netrpezliví a zvedaví, ktorým z nich sa podarilo uspieť.

             

            Pani riaditeľka, Mgr. Anna Borbuliaková, sa súťažiacim poďakovala za zapojenie sa do súťaže a slávnostne im oznámila výsledky. Každému výhercovi odovzdala diplom a celkovým víťazom aj poukazy na nákup v cukrárni Študentský sen.

            Všetci súťažiaci dostali sladkú odmenu. Tí, súťažiaci, ktorí sa nemohli zúčastniť vyhodnotenia, si svoju sladkú odmenu, môžu prísť prevziať k žiakovi IV.P Maťovi Balážovi.

             

            Ďakujeme pani riaditeľke za vyhodnotenie súťaže a za všetky ceny pre súťažiacich i výhercov.

             

                                                                                                                               Ing. Eva Sopková

             

             

            Celkové vyhodnotenie

            1. miesto         pani učiteľka Mgr. Simona Uramová

            2. miesto         Lili Očenášová 2.G

            3. miesto         Daniel Suchánsky I.O

             

             

            Víťazi v jednotlivých kategóriách:

             

            vizuálna stránka

            1. miesto         pani učiteľka Mgr. Simona Uramová

            2. miesto         Daniel Suchánsky I.O

                                    Lili Očenášová 2.G

                                    pani učiteľka Ing. Eva Sopková

             

            vôňa

            1. miesto         Daniel Suchánsky I.O

            2. miesto         Maťo Baláž IV.P

                                    pani učiteľka Mgr. Mária Rievaj

                                    pani učiteľka Mgr. Simona Uramová

             

            chuť   

            1. miesto         pani riaditeľka Mgr. Anna Borbuliaková

                                    Vaneska Hudecová IV.P

                                    Lili Očenášová 2.G

                                    pani učiteľka Ing. Lucia Malčeková