• Výstava a hodnotenie jabĺk

          • Dni 26.10.2023 a 27.10.2023 boli v našej škole venované jablkám. Vo štvrtok sa v škole konal Deň jablka, kedy naši žiaci dostali na desiatu jablko pre zdravie. V škole sa konala výstava súťažných jabĺk, ktoré priniesli žiaci a učitelia našich stredných škôl v Krupine. Súťažné jablká sme potom vystavili aj v našej cukrárni Študentský sen, kde ich mohla obdivovať aj široká verejnosť.

             

            Žiaci a učitelia do súťaže prihlásili spolu 20 jabĺk. Ich hodnotenie prebiehalo 27. 10. 2023 v cukrárni Študentský sen. Hodnotiteľmi boli pani zástupkyňa riaditeľky pre odborné vzdelávanie Ing. Mária Šumichrastová, pán majster Ing. Ján Svitka, pani učiteľka Ing. Eva Sopková a žiak IV.P Maťo Baláž. Ich úlohou bolo posúdiť a prideliť body každému jablku v kategóriách – vizuálna stránka, vôňa a chuť. Pridelené body v jednotlivých kategóriách sa následne spočítali. Konkurencia súťažných jabĺk bola veľmi silná. Všetky jablká boli krásne, voňavé a chutné. Bolo by veľmi ťažké určiť víťaza, preto rozhodovali pridelené body.

             

            Výsledky súťaže budú víťazom oznámené pani riaditeľkou budúci týždeň po jesenných prázdninách.

             

            Touto cestou ďakujeme pani riaditeľke Mgr. Anne Borbuliakovej za celú organizáciu dní venovaným jablkám a tiež za zabezpečenie jabĺk pre našich žiakov, aby tak mohli napĺňať v zmysle zdravej výživy: „Jedno jablko denne, pre zdravie!“. Ďakujeme!

             

            Zároveň ďakujeme aj všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa zapojili do súťaže. Tiež žiakom, ktorí sa podieľali na príprave jablkových dní.  

             

            Ing. Eva Sopková

          • Informačné centrum mesta Krupina - exkurzia

          • Dňa 26.10.2023 žiaci 4. ročníka študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka navštívili informačné centrum mesta Krupina. Exkurzia prebiehala v rámci predmetu sprievodcovská činnosť.

            Pani Mgr. Sýkorová žiakov oboznámila s činnosťou informačného centra a priblížila im spoluprácu s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko. Táto organizácia pomáha mestu s činnosťami v oblasti cestovného ruchu.

            Žiaci sa tiež dozvedeli, že táto práca je síce náročná, ale na druhej strane veľmi krásna a rozmanitá.

            Prajeme pani Mgr. Sýkorovej veľa nápadov a úspešných podujatí.

             

            V Krupine, dňa 26.10.2023

             

                                                                                                                               Ing. Eva Sopková

          • Učíme sa navzájom

          • Vo vyučovacom procese žiakov študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka často využívame možnosť neformálneho vzdelávania, v ktorom dochádza k motivačnému výchovno-vzdelávaciemu pôsobeniu medzi rovesníkmi navzájom. Prvákov o spôsoboch vrúbľovania a očkovania ovocných stromov školil maturant Maťko Baláž, ktorý sa už niekoľko rokov úspešne zaoberá záchranou starých odrôd ovocných stromov.  Na vyučovacích hodinách predmetu chov zvierat odovzdávajú spolužiakom svoje vedomosti a praktické skúsenosti chovateľky hydiny Vaneska Hudecová, držiteľka ocenenia Víťaz výstavy v chove hydiny a  Šampión Hontu a Danielka Szabová, ktorá má záľubu aj v chove exotických pštrosov EMU a viacerých druhov plemien králikov.

            Ing. Mária Šumichrastová

          • EDU konferencia v Trenčíne

          • V piatok 13.10.2023 sme sa zúčastnili EDU konferencie pre školy, ktorú organizovala spoločnosť Schier Technik Slovakia s.r.o. Dvaja pedagogickí zamestnanci – Ing. Bohumila Balková a p. Matúš Výboch si vypočuli niekoľko informačných príspevkov v oblasti noviniek pri práci s kresliacim, modelovacím a CNC programovacím softvérom SolidWorks. Prezentácie boli tematicky zamerané na novinky a vychytávky vo verzii 2023 a predstavenie študentských projektov. Postupne sme sa oboznámili s novinkami v SOLIDWORKS EDU 2023, v SolidCAM EDU 2022, v certifikáciách CSWE a CSWP, vo fotorenderingu a v tvorbe videí. Študenti strednej školy nám predstavili svoje projekty, ktoré sa týkali vytvorenia modelu urýchľovača, vytvorenia prototypu pohybového mechanizmu satelitu a modelu SMART autobusovej zastávky.

            Autor: Ing. Bohumila Balková

          • Medzinárodný deň stromov

          • V dnešný deň si pripomíname Medzinárodný deň stromov. Stromy sú dôležitou súčasťou nášho života a je našou povinnosťou ich chrániť a starať sa o nich.

            To si veľmi dobre uvedomujú aj naši žiaci, ktorí každoročne vysádzajú nové ovocné stromčeky a starajú sa o zdravotný stav všetkých stromov v našich školských záhradách. V rámci enviroprojektov učia a pomáhajú s výsadbou stromov aj ich mladším spolužiakom zo Základnej školy J. Cígera Hronského. Tiež poskytujú rady a starostlivosť pre ovocné stromy aj ďalšej základnej škole, Základnej škole E. Maróthy Šoltésovej.

            Sme na našich žiakov právom hrdí, pretože túto starostlivosť a ochranu stromov nevykonávajú len v rámci školy, ale aj počas ich voľného času vo svojich záhradách.

            Veríme, že vo svojich aktivitách budú pokračovať aj naďalej a prispejú tak k ochrane našich stromov a tým aj našej planéty.

             

            Ing. Eva Sopková

          • Exkurzia do logistického centra

          • Dňa 9. 10. 2023 sa žiaci III.O a II.O odboru obchodný pracovník zúčastnili exkurzie v Logistickom centra v Krupine, aby sa dozvedeli ako to prebieha vo veľkosklade. V sprievode pána Ing. Sásika sa oboznámili s niekoľkými skladmi. Od skladu s priemyslom po sklad s ovocím, zeleninou a mliečnymi výrobkami. Prešli aj skladom s obalmi, kde sa skladujú návratné obaly, ako sú debničky, palety a prepravky. Zistili aké technické zariadenia zamestnanci používajú pri práci. Každý zamestnanec pri práci používa aj osobný snímač, ktorý im po oskenovaní čiarového kódu ukáže aký tovar majú hľadať, kde ho majú hľadať a aké množstvo majú naložiť na vozík. V expedičnej časti uvideli ako sa balí tovar, napĺňajú kamióny na odvoz tovaru do obchodov a čo všetko zahŕňa dodací list, ktorý cestuje spolu s dodávkou. Logistické centrum taktiež pozostáva zo 130 zamestnancov, z toho 30 je v administratívnej časti a 100 v skladoch. Keďže bolo založené 8. októbra 2006, tohto roku slávilo svoje 17. výročie.

             

            Linda Kulichová, III. O

          • Záleží nám na našom stravovaní?

          • Dňa 16.10.2023 si pripomíname Svetový deň výživy, ktorý každý rok poukazuje na problematiku nedostatku či dostupnosti potravín vo svete. Upozorňuje tiež na riziká vzniku ochorení spájaných s nevhodnou výživou ako je napríklad obezita, kardiovaskulárne, nádorové a iné ochorenia.

             

            Pri príležitosti Svetového dňa výživy sme si pre vás pripravili anonymný online dotazník týkajúci sa vášho stravovania. Výsledky dotazníka budú spracované a prezentované cez školskú stránku. Prosíme vás preto, aby ste nad svojimi odpoveďami porozmýšľali a uviedli pravdivé odpovede.

             

            Internetový odkaz na dotazník:

            https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSflxdXrpVqG-3gu5QK5Fl5YTX38Y42PK9ZZ3a9e4ykabM3lTA/viewform?pli=1

             

            Za vyplnenie dotazníka vám vopred ďakujeme.

             

            Ing. Eva Sopková

          • Workshop “Hovorme o inklúzií”

          • Každý človek je jedinečný. Líšime sa výzorom, vzdelaním, povahovými črtami, intelektom, vekom, fyzickými schopnosťami, zdravotným stavom, prostredím, v ktorom vyrastáme a mnohými ďalšími atribútmi. Svet je vďaka našej rôznorodosti rozmanitý a práve škola je skvelým miestom, kde sa stretávame, pomáhame si a rešpektujeme sa navzájom.

            Začlenenie sa do spoločnosti, akceptovanie našej inakosti a prispôsobovanie podmienok s prihliadnutím na naše individuálne potreby a možnosti sa nazýva inklúzia. Je veľmi dôležité, aby sme v každom človeku vedeli nájsť niečo dobré bez predsudkov a stereotypného zmýšľania. Zážitkové aktivity sú príjemnou formou na sebauvedomenie a zamyslenie sa nad danou problematikou.

            Práve preto dňa 6.10.2023 sme na našej škole privítali pani Mgr. Gabrielu Seleckú z Centra voľného času – JUNIOR z Banskej Bystrice, ktorá viedla workshop z prvým ročníkom. Vysvetlila pojem inklúzia a cez hravé aktivity podnecujúce empatiu, rešpekt a porozumenie viedla študentov k uvedomovaniu si odlišností v triede i v spoločnosti. Cieľom je uvedomiť si, že v každom z nás je niečo dobré. To, čo nás znevýhodňuje, čím sa odlišujeme, nie je podstatné, podstatné je akí sme ľudia. Naše predsudky a stereotypy nám mnohokrát bránia v tom, aby sme videli skutočnosť. Podstatou inklúzie je prispôsobiť podmienky potrebám každého jednotlivca, pretože rovnaká pomoc, podpora pre všetkých nie je dostatočná a neplní svoj primárny účel.

             

            Mgr. Júlia Weisová, školská digitálna koordinátorka

          • Odbojárska Vatra na Švábe

          • Aj tento rok sa v našom meste – Krupina, uskutočnila Odbojárska Vatra k príležitosti 79. výročia SNP. 5.10.2023 sa tohto podujatia zúčastnili žiaci 2.P, 3.P, 4.P a 2.A.

            Ráno o 8:15 sme vyrazili spred mestského úradu autobusom a pri príchode sme sa pokochali krásou prírody v okolí Švábu.

            Otvorenie začalo príhovorom primátora Ing. Radoslava Vazana, následne sa prihovoril aj predseda SZPB Krupina JUDr. Ján Mojžiš a nakoniec vystúpil historik mesta Krupina, PhDr. Miroslav Lukáč.

            Slávnostne sa zapálila Vatra a my sme sa presunuli k jednotlivým súťažiam.

            1. súťaž bola prvá pomoc, 2. súťaž  prerúčkovanie po lane, 3. súťaž hod granátom, 4. súťaž streľba zo vzduchovky a 5. súťaž  historický kvíz. Neskôr sme sa započúvali do besedy o 2. svetovej vojne a SNP, v dome kde sídlil partizánsky štáb.

            Na záver nás pohostili guľášom a potom sme sa spokojne vybrali domov. Ďakujeme za krásne prežitý slnečný deň, plný nových dojmov a zážitkov.

             

             

            Timea Pavlovicová, 3. P

          • Lesná turistika

          • Dňa 9. 10. 2023 sa žiaci III.P triedy odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka v rámci predmetu Lesná turistika zúčastnili turistiky na Mäsiarsky bok.

            Trasa viedla cez značený turistický chodník z Krupiny, cez vĺčok a ďalej popri železničnej trati. Cestou sme mohli vidieť lesnú studničku a krupinský viadukt. Počasie nám veľmi neprialo ale aj napriek slabšiemu mrholeniu sme si turistiku užili a tešíme sa na to kam nás pán Majster Svitka nabudúce zoberie.

                                                                                                                                                          Maliniaková

          • ERASMUS + , ODBORNÁ STÁŽ UČITEĽOV V APÚLII

          • Odborná stáž učiteľov Mgr. Borbuliaková, Ing. Fekiačová, Ing. Pokorný, Ing. Šumichrastová, Ing. Ungvarská , zo SOŠOaS Krupina  v meste Martina Franca -   Apúlia –Taliansko začala 4.7.2023 a trvala  do 13.7.2023.  

            Prvý deň nášho pobytu sme bolo oboznámení s činnosťou našej  hosťujúcej vzdelávacej inštitúcie , ktorou bola    Cultura e Dintorni,  sídliaca v meste Martina Franca. Jej činnosť je zameraná na vzdelávanie  v oblasti odborného vzdelávania frekventantov grantových pobytov prostredníctvom  preojektov  cez Erasmus+. O rôznych možnostiach  spolupráce v tejto oblasti nás  informovali  zamestnanci  tejto inštitúcie. Naša odborná stáž bola zameraná na  vzdelávanie v poskytovaní  služieb v Agroturistike  a oboznámenie s talianskym školstvom. Počas nášho pobytu sme spoznávali  miestne kultúrne, prírodné a podnikateľské prostredie. Získavali sme informácie o možnostiach rozvoja podnikania, cestovného ruchu, ale aj výroby typicky miestnych produktov, ako sú olivové oleje, syry, pečivo, víno, prírodné likéry a iné. V náplni našej odbornej stáže bolo aj spoznanie vzdelávacej inštitúcie v Taliansku. Náš partner zvolil návštevu Gymnázium v meste Taranto, ktoré má 1000 žiakov a viacero objektov na vzdelávanie, kde prebiehajú  tri formy gymnaziálneho štúdia všeobecné, prírodovedné a  jazykové. Na gymnáziu počas našej návštevy  prebiehali maturitné skúšky, mohli sme  v rozhovore so skúšobnou  komisiou a žiakmi, ktorí maturovali, získať informácie o forme a obsahu maturitnej skúšky a vzájomne ju porovnať. Potom nám  zástupkyňa  RŠ predstavila ich  vzdelávacie programy, mali sme možnosť prehliadnuť si priestory odborných učební a oboznámiť sa  s modernými učebnými pomôckami. Nasledovala diskusia , ktorá  vyústila do budúcej vzájomnej spolupráce v projektoch Erasmus+.

            Ďalšie dni sme absolvovali  prehliadky mnohých  historických miest, múzeí, katedrál a miestnych pamätihodností. Zaujímavá bola návšteva mestečka  Alberobello, s typickými domčekmi, ktoré sa  nazývajú „PULLY“ a sú typickým obydlím  v minulosti v oblasti Apúlie.  V ďalšie dni sme mali  pestrý program , navštívili sme rodinnú farmu, v ktorej sa celá rodina venuje chovu zvierat, spracovaniu dopestovaných produktov a agroturistike. Sú sebestační, produkty dodávajú do vlastnej reštaurácie, majú ubytovanie  formou penziónu pre turistov  vidieku. Mali sme možnosť ochutnať typickú miestnu gastronómiu, spoznali sme veľa príjemných ľudí, ktorí nám sprostredkovali množstvo nových  informácií z gastronómie, služieb a vzdelávania. Zaujímavá bola obhliadka miestnych prírodných podmienok, viníc v meste Locorotondo a spôsob poskytovania služieb v rámci cestovného ruchu. Mali sme možnosť navštíviť spracovateľov  olív z olivových hájov, vína ,ktorí z hrozna vyrábali rôzne gastronomické produkty. Návštevou miestnych  morských pláží, sme mali priestor na spoznanie krás  tohto územia Talianska, ale pripomenúť si Históriu  v meste Monopoli a v meste Polignano a Mare sme navštívili jednu z najkrajších pláží Talianska a pripomenuli sme si  slávneho rodáka z tohto mestečka. V Polignano a Mare sa narodil Domenico Modugno, autor jednej z najznámejších talianskych pesničiek – Nel blu dipinto di blu , pre nás známej ako “Volare”. 

            V odbornom vzdelávaní sme získali kompetencie zo spracovania olív, hrozna a  syrov. Získali sme  zručnosti výroby a "tvarovania" Mozzarelly, Burrata, ktoré sú typické pre tento región. Výrobu  sme  mali možnosť si prakticky vyskúšať a nacvičiť ich výrobu. Zdokonalila som si zručnosti výroby talianskych cestovín, hlavne oriecchiete, ktoré  pochádzajú z tohto regiónu a  ručne  ich tu vyrábajú už 700 rokov. Skúsená kuchárka z nášho vzdelávacej inštitúcie Cultura e Dintorni, nás  naučila, ako sa varí pravá talianska omáčka na tieto cestoviny. Navštívili sme miestnu pekáreň a najstaršiu cukráreň v meste Martina Franca, kde sme sa oboznámili s výrobkami a mali sme možnosť ich ochutnať.  

             Veľmi zaujímavým poznatkom pre nás  bola návšteva  informačnej kancelárie mesta , kde sme sa dozvedeli  veľa zaujímavých informácií o histórii a miestnych pamiatkach. V miestnom sídle starostu mesta – PALAZZO DUCALE,  sa koná v lete  Medzinárodný divadelný festival  a mnoho  ďalších kultúrnych akcií. V intraviláne mesta sú vybudované rôzne oddychové zóny, ktoré poskytnú obyvateľom  priestor na stretávanie a načerpanie  nových síl.  Samospráva však  nezabudla  ani na  zvieracích kamarátov, kde priamo na námestí majú možnosť  počas horúcich dní sa osviežiť a ukryť, pred horúcim talianskym slnkom. Zaujal nás sviatok patróna mesta Martina Franca, kde týmto sviatkom žilo  niekoľko dní celé mesto a všetci jeho obyvatelia. Konali sa rôzne koncerty, besedy, trhy, kultúrne akcie priamo na ulici a mesto bolo počas sviatku nádherne osvetlené. Počas sviatku patróna mesta Martina Franca-  Svätého Martina, sme  sa aj my  stali priamymi  účastníkmi slávností , sviatku tohoto patróna mesta .

             Je ťažké všetko opísať slovom, čo sme mali možnosť spoznať počas odbornej stáže. Zistili sme, že  žiť pod horúcim talianskym slnkom nie je  jednoduché. Ale všetci môžeme  konštatovať, že  odborná stáž prostredníctvom programu Erasmus+ , bola pre našich pedagógov  veľkým prínosom a veríme, že mnohé poznatky z toho pobytu využijeme pri vzdelávaní našich žiakov.

            Mg. Anna Borbuliaková,  riaditeľka školy.

          • Aj my chránime zvieratá

          • Dnes, 04. 10. 2023, si pripomíname Svetový deň zvierat (Svetový deň ochrany zvierat). Tento deň bol ustanovený na Európskej konferencii ekológie vo Florencii už v roku 1931. Na začiatku upozorňoval na kriticky ohrozené druhy zvierat na svete. Neskôr sa tento deň začal ponímať širšie, a to na ochranu všetkých zvierat na svete. Je to zároveň aj sviatok svätého Františka z Assisi, ktorý je okrem iného aj patrónom zvierat a ekológov.

            Aj naša škola vníma potrebu ochrany zvierat vo svete. Spoločne so žiakmi realizujeme enviro projekty, ktoré pomáhajú chrániť naše zvieratá, ale aj prírodu celkovo.

            Ľudia často zabúdajú na ochranu drobných živočíchov ako je napríklad hmyz. My sme pre ich ochranu vybudovali v priestoroch odborného výcviku hmyzie domčeky, bylinkovú záhradu a jazierko. Všetci sa tešíme, že do našich hmyzích domčekov pribúdajú noví obyvatelia. Tiež tomu, že bylinková záhrada láka včely a ďalší hmyz. Jazierko je plné života – na jar bolo plné žubrienok a teraz je domovom pre rôzne druhy rýb, napríklad kapor a rôzne nevídané druhy karasa. Okrem rýb sa v jazierku vyskytuje vodný hmyz.

            Naši žiaci sa aktívne zapájajú aj do výstav a súťaží v chove zvierat, či už ako zapisovatelia alebo ako súťažiaci. Darí sa im vo všetkých smeroch a sme na nich hrdí, keď sa nejakej výstavy alebo súťaže zúčastnia a tiež keď uspejú.

            Naša škola má aj svojho vlastného zvieracieho miláčika. Je to pes Gina, ktorý nám slúžil a slúži ako strážny pes. I keď sme začali využívať služby strážnej služby, Gina je naďalej našou súčasťou a s radosťou sa oňho staráme.

             

            Ing. Eva Sopková

             

            Zdroj obrázka: https://www.petissimo.sk/uzitocne-rady/svetovy-den-zvierat

             

            Zdroje fotografií: Danielka Szabová, IV.P; pán majster Výboch

          • Návšteva Verejnej knižnice Mikuláša Kováča a Noc výskumníkov v Banskej Bystrici

          • Dňa 29.9.2023 sa žiaci tried II.M a IV.M zúčastnili na exkurzii v Banskej Bystrici. Najprv sme zavítali do knižnice, kde sme sa dozvedeli veľa užitočných informácií o chode knižnice. Pani knihovníčka nám ukázala priestory knižnice, akcie knižnice a oboznámila nás aj s akciami a prednáškami, ktoré knižnica organizuje. Dozvedeli sme sa, že prevádzkujú aj bibliomat, akýsi automat na knihy. Cez aplikáciu si objednáte knihu v knižnici a vyzdvihnete si ju v bibliomate. Je to novinka, ktorá len dokazuje, že knižnica kráča s dobou. Dozvedeli sme sa, že najstarší čitateľ knižnice má 95 rokov a že „čítať“ môžu aj nevidiaci prostredníctvom audiokníh. Druhou časťou bola prezentácia 3D tlačiarne. Videli sme, ako tlačiareň funguje, dozvedeli sme sa, aké druhy 3D tlačiarní existujú a aké výrobky dokáže vyrobiť. Po návšteve knižnice sme sa vybrali do Európa shopping center, kde sa konalo podujatie pre školy Noc výskumníkov. V rámci podujatia sa prezentovali mnohé školy, ktoré mali svoje stánky. Tu prezentovali rôzne pokusy, výskumy, produkty a aktivity. Po prehliadke sme sa vrátili domov obohatení o nové vedomosti a zážitky.

            Mgr. Simona Uramová, učiteľka slovenského jazyka

          • Innovation Camp Junior Achievement Slovensko

          • Dňa 26. 9. 2023 sa študenti  zúčastnil súťaže Innovation Camp v Banskej bystrici. Do súťaže bolo vyžrebovaných 16 škôl z 32 prihlásených. Za každú školu súťažili 5 študenti, ktorí boli rozdelení do 16 tímov. Súťaž organizovala spoločnosť Junior Achievement  Slovensko. Podujatie bolo zamerané na finančnú gramotnosť a podnikavosť.  Výzva do súťaže bola zverejnená až v deň súťaže, takže súťažiaci nevedeli, čo ich čaká. Úlohou bolo priniesť návrh na zníženie finančných výdavkov na zbytočnosti. Na druhom mieste sa umiestnil tím v ktorom bol žiak našej školy – Kamil Boďa. Jeho tím priniesol riešenie v podobe aplikácie, ktorá bude okrem iného sledovať a vyhodnocovať nevyhnutné suroviny na prípravu jedla a ponúkať najvýhodnejšie ceny.

            Žiaci získali mnoho cenných skúseností. Zdokonalili sa v komunikácii, argumentácii, prezentovaní pred publikom (cca 100 ľudí), vyskúšali si pracovať pod časovým stresom. Súťažiacim patrí vďaka za dôstojnú reprezentáciu školy a za podaný výkon.

             

            Zúčastnení žiaci:

            Karolína Hradská         III.O

            Vanesa Hudecová        IV.P

            Mária Spodniaková      IV.P

            Kamil Boďa                  III.M

            Marek Holinda             III.M

             

             

             

            V Krupine 28. 9. 2023                                                             Pokorný Walter

          • Fakescape alebo ako narábať s informáciami?

          • Tráviš veľa času surfovaním na internete? Často sa stretávaš s tým, že nevieš, ktorá informácia je pravdivá a ktorá len „fake“? V súčasnosti sme z každej strany doslova zahltení informáciami z rôznych zdrojov a častokrát nevieme vyhodnotiť správnosť/dôveryhodnosť informácie. Uveríme rôznym dezinformáciám zverejneným na webe. Práve na túto tému bola zameraná prednáška spoločnosti FAKESCAPE Bratislava, ktorá sa uskutočnila dňa 22.9.2023 v priestoroch Strednej odbornej školy v Krupine – ako ne/uveriť všetkému, čo vidím v online priestore. Na prednáške sa zúčastnili žiaci prvých ročníkov a prvý ročník nadstavby. Súčasťou prednášky bolo riešenie úloh, napríklad kto je prezident? Alebo únikových hier, v ktorých žiaci hľadali rôzne heslá, vďaka ktorým sa dopracovali k výsledku. Prednáška sa žiakom páčila a snáď im pomôže pri hľadaní tých správnych informácií.

            Mgr. Simona Uramová, učiteľka slovenského jazyka