• Spoločná príprava Vianočného punču

          • Školské parlamenty GAS Krupina a SOŠOaS Krupina, spoločne pripravili suroviny a uvarili Vianočný punč, ktorý prispel k vianočnej atmosfére na škole. Bol vynikajúci.

             

            Ďakujeme.

          • Beseda so sprievodkyňou cestovného ruchu

          • Žiaci IV.P študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka sa dňa 19.12.2022 (pondelok) zúčastnili online besedy s pani Ing. Júliou Ošustovou – sprievodkyňou cestovného ruchu. Beseda prebiehala v rámci predmetu sprievodcovská činnosť, kde sa žiaci oboznamujú práve s činnosťou sprievodcov cestovného ruchu.

            Pani Ing. Júlia Ošustová žiakov uviedla do problematiky a oboznámila ich s podmienkami získania osvedčenia sprievodcu cestovného ruchu. Tiež sa s nimi podelila o jej skúsenosti sprievodkyne cestovného ruchu a uviedla im veľa príkladov z praxe ku konkrétnym situáciám pri výkone sprievodcovskej činnosti.

            Beseda bola pre žiakov zaujímavá. Spoločne si aj zaspomínali na svoju prax v Kúpele Dudince, a. s, kde sa im pani Ing. Júlia Ošustová venovala ako inštruktorka.  

            Ďakujeme jej za čas, ktorý venovala našim žiakom a prajeme jej veľa úspechov v pracovnom i v súkromnom živote.

             

            V Krupine, dňa 22.12.2022

             

             

                                                                                                                                                                  Ing. Eva Sopková

            Zdroj: https://akreditaciekurzy.sk/ostatne-sprievodca.htm

          • Dobrovoľná zbierka pre Centrum sociálnych služieb Krupina

          • Tento rok sa u nás uskutočnila zbierka pre sociálne slabšie rodiny. Zmyslom tejto akcie bolo spraviť deťom krajšie Vianoce. Žiakov sme oslovili, aby doniesli darček pre deti v krabičke. Odovzdali sme štyri veľké krabice a jednu malú. Sme radi, že sme mohli aspoň trošku spraviť krajšie Vianoce.

             

            Petráš, Szabová

          • Vianočná výzdoba tried

          • Od prvého adventného týždňa prebiehala na našej škole súťaž Vianočná výzdoba tried. Hodnotil sa celkový dojem triedy, atmosféra, vianočný stromček, ozdoba stola, okien ap.. Bodové hodnotenie bolo na stupnici od 1 do 10. S najvyšším počtom bodov bola víťazná trieda.

            Hodnotili študenti školského parlamentu a žiaci vybraných tried. Medzi triedy, ktoré najviac oslovili svojou kreativitou, nápaditosťou a príjemnou atmosférou patrili:

            2. MPO s počtom bodov 9

            1. MPO s počtom bodov 8

            3. MP s počtom bodov 7

            1. AKL s počtom bodov 7

            Sme radi že sa triedy zapojili a spríjemnili sebe aj ostatným spolužiakom predvianočné obdobie adventu. Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších.

             

             

            Petráš, Szabová – 3. MP

          • Vianočná Budapešť

          • Dňa 16.12. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili výletu do Vianočnej Budapešti. Videli sme veľa kultúrnych pamiatok, parlament a nakoniec sme išli na trhy.

            Vianočné trhy sa konali na viacerých miestach:

            Námestí Vörösmarty - Okolo štíhleho vianočného stromčeka, ktorý je každý rok ozdobený rôznymi farbami, bolo rozmiestnených množstvo rôznych drevených stánkov s vareným vínom a jedlom. 

            Námestí sv. Štefana nás zaujala svetelná maľba s vianočnou tematikou na fasáde budapeštianskej baziliky.

            Óbuda (Starý Budín), Hlavné námestie - Trochu mimo centra mesta, no oplatilo sa sem ísť pozrieť slávnostný adventný jarmok, ktorý sa začal už 1. decembra. Zaujali nás pravé ručne vyrábané artefakty, voňavé vianočné sviečky a ozdoby.

            Výlet sa nám veľmi páčil aj keď počasie nám veľmi neprialo. Sme radi že naša škola dáva možnosť žiakom ukázať ako vyzerajú trhy aj v inej krajine nie len na Slovensku. 

          • Lucia na škole a v meste

          • So sviatkom sv. Lucie je spätých množstvo zvykov, tradícií a povier. Aj na našu školu zavítali Lucie, ktoré prišli vymetať kúty. V ruke mali husacie krídlo, ktorým povymetali všetky kúty a pripomínali ľudom aby privítali Ježiška s pokojom v srdci. Lucie prešli po všetkých triedach po škole a ich kroky smerovali aj do mestskej knižnice. Potom navštívili aj pána primátora mesta Krupina. Výpravu zakončili v našej školskej cukrárni Študentský sen, kde ich privítali naše milé majsterky. Od toľkej únavy si oddýchli na námestí pred mestským domom.

             

            Hudecová, Szabová 3.P

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Školský parlament a žiaci odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka zorganizovali v týchto dňoch 12.12. 2022 a 13.12. 2022 Vianočné tvorivé dielne. Prvý deň prišli detičky z Materskej škôlky Malinovského a na ďalší deň sme uvítali detičky zo súkromnej škôlky. Spoločne s nimi sme vytvorili dekorácie, stromčeky, vyzdobili medovníky a nakoniec videli ako sa vyrábajú vianočné trubičky. Všetky činnosti ich veľmi zaujali a na zdobenie medovníkov či tvorbu dekorácii sa sústredili. Z výsledku svojej práce mali veľkú radosť a vytvorené diela si mohli zobrať domov.

             

            Petráš, Spodniaková 3.P

          • Exkurzia – Mincovňa v Kremnici, Múzeum mincí a medailí v Kremnici

          • Dňa 29. 11. 2022 sa žiaci 1. a 3. ročníka našej školy zúčastnili exkurzii v Kremnici. Najprv sme išli na prehliadku do mincovne. Tu sme si pozreli krátky film o tom, ako sa v minulosti vyrábali mince. Potom sme išli priamo do výroby, kde sme mali možnosť vidieť výrobu mincí a medailí. Sprievodkyňa nám dokonca zapla jeden z prvých strojov na výrobu mincí, ktorý je stále plne funkčný. Mincovňa je stále aktívna a momentálne sa v nej vyrábajú mince pre Guatemalu. Druhou časťou našej exkurzie bola prehliadka múzea mincí a medailí. Tu sme si mohli pozrieť mnoho exponátov, súvisiacich s ťažbou zlata, striebra a iných drahých kovov. Súčasťou expozície boli aj rôzne staré bankovky a mince, z ktorých sme videli vývoj peňazí. Mohli sme aj nazrieť do štôlne a pocítiť atmosféru bane. Videli sme dokonca aj maketu zlatej tehly v hodnote 50 miliónov eur. Z Kremnice sme odchádzali s novými informáciami, ktoré zmenili pohľad na peniaze, a s dobrým pocitom z príjemne stráveného dňa.