• Poďakovanie za školský rok

          • Vážené pani riaditeľky a vážení páni riaditelia,

            chcem sa Vám poďakovať za Vašu neúnavnú prácu odvedenú na Vašich školách a školských zariadeniach v tomto školskom roku a zablahoželať k Vašim dosiahnutým výsledkom a úspechom.

            Prajem Vám, aby ste si cez leto čo najviac oddýchli na dovolenkách a teším sa na Vás v auguste na spoločnej porade.

             

            S pozdravom

          • Koncoročný relax zamestnancov SOŠOaS a GAS Krupina

          • Zamestnanci SOŠOaS Krupina a GAS Krupina, aj na konci tohto školského roka,  dodržali tradíciu a pokračovali v spoznávaní krás nášho Slovenska. Navštívili Ochtínsku aragonitovú jaskyňu, Kaštieľ Betliar a múzeum Andrássyovcov. Náš poznávací a relaxačný výlet, sme ukončili na Muránskej planine a lúke plnej malých syslíkov. 

          • Záverečná konferencia projektu Erasmus+

          • Dňa 20. júna sa konala na pôde Vígľašského zámku záverečná konferencia projektu Erasmus+ Technické inovácie v teórii i praxi, ktorého koordinátorom bola Spojená škola v Detve.

            Stredná odborná škola obchodu a služieb Krupina participovala na tomto projekte aktívnym zapojením do aktivít projektu. Na aktivitách  projektu  pracovali : Mgr. Anna Borbuliaková- riaditeľka školy, Bc. Ján Brodniansky MOV strojárske odbory, Ing. Bohumila Balková – učiteľka odborných predmetov, a viacerí žiaci školy.

            Konferencia sa konala pri príležitosti ukončenia takmer trojročného projektu. Pozvanie prijali nielen zástupcovia partnerov projektu – 1. slovenský strojársky klaster, Stredná odborná škola a stredné odborné učilište technické Třemošnice, Základná a stredná škola Oselce a Stredná odborná škola Durdevac, ale tiež ďalšie partnerské organizácie, podpredseda BBSK, zamestnávatelia, zástupcovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Republikovej únie zamestnávateľov, Regionálneho úradu školskej správy ako aj riaditelia základných škôl. Sme veľmi radi, že pozvanie prijal aj riaditeľ Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu. 

            Projekt pripravilo partnerstvo zložené zo 6 organizácií zo 4 krajín Európy. Partnerstvo je tvorené strednými odbornými školami, organizáciou v oblasti celoživotného vzdelávania a záujmového združenia zamestnávateľov, pre ktorých školy pripravujú budúcich zamestnancov.  

            Cieľom projektu bolo modernizovať odborné vzdelávanie v partnerských školách cestou prepojenia školy a praxe a vytvoriť výstupy vo forme vzdelávacích výstupov a učebných materiálov využiteľných následne pri mobilitách, inovácii ŠkVP i celoživotnom vzdelávaní.  

            Cieľovou skupinou projektu boli pedagogickí zamestnanci a žiaci stredných odborných škôl, vedenie firiem v regióne a predovšetkým zamestnanci zaoberajúci sa odbornou prípravou, inštitúcie participujúce na odbornom vzdelávaní a príprave ako aj zástupcovia regionálnej samosprávy, odvetvových a profesijných združení zaoberajúcich sa odborným vzdelávaním. 

            Projekt sa zameriaval na tvorbu piatich intelektuálnych výstupov: 

            – O1 Prieskum potrieb regionálnych zamestnávateľov 

            – O2 Návrh spoločného kurikula 

            – O3 Príprava výukových materiálov 

            – O4 Kariérne poradenstvo a podpora technického vzdelávania na základných školách 

            Výstupy projektu vytvárali medzinárodné pracovné tímy a overovali sa počas vzdelávacích aktivít pre žiakov i zamestnancov. 

            Realizáciou projektu získali partneri potrebné podmienky na modernizáciu vzdelávania, a to predovšetkým v podobe know-how, skúseností a výstupov projektu.

            Zdroj: https://ssdetva.proxia.sk/2023/06/24/zaverecna-konferencia-projektu-erasmus/

          • Nadnárodné projektové stretnutie projektu Erasmus+

          • Spojená škola realizuje so svojimi partnermi z Česka, Nemecka a Chorvátska projekt v rámci programu Erasmus+ „Technické inovácie v teórii a praxi“. Zrealizovali sme záverečné 4. nadnárodné projektové stretnutie, ktoré sa konalo v Strednej odbornej škole v Třemošnici. Zúčastnili sa ho všetci projektoví partneri – Spojená škola v Detve, školy v rámci 1. slovenského strojárskeho klastra, Strukovna škola Đurđevac, IB Mitte gGmbH für Bildung und soziale Dienste Jena a Střední škola a Základní škola, Oselce. Stredná odborná škola obchodu a služieb Krupina , participovala na tomto projekte aktívnym zapojením do aktivít projektu, nadnárodného stretnutia sa zúčastnila riaditeľka školy.

            Na úvod sme sa venovali kontrole úloh a dodržiavania plánovaného harmonogramu. Venovali sme sa tiež finančným aspektom projektu.

            Program stretnutia bol rozdelený do 4 základných častí. V prvej časti sme sa venovali finalizácii všetkých výstupov, ich kontrole, zjednotení dizajnu, dopĺňaniu chýbajúcich častí a aktualizácii. Spracovali sme finálnu verziu, riešili sme technické problémy v prípade otvárania a úpravy súborov. Partneri definovali spôsoby, ako budú výstupy využívať vo vlastnom vyučovacom procese, ako ich zakomponujú vo vlastnej organizácii i ako ich budú diseminovať vo vlastnom regióne.

            V ďalšej časti sme sa venovali analýze jednotlivých vzdelávacích aktivít. Zhodnotil sa ich priebeh, prínos a predovšetkým výsledky hodnotenia žiakov a účastníkov z použitia výstupov počas mobilít. Vzdelávacie aktivity slúžili prioritne príprave výstupov a ich priebežnému hodnoteniu. Partneri získali podklady pre využitie a adaptáciu výstupov pre vlastné vzdelávanie.

            Tretia časť patrila diseminácii výsledkov, hodnoteniu a príprave záverečnej konferencie. Partneri dohodli finálny program konferencie, ktorá sa bude konať 20. júna na Slovensku.

            V závere stretnutia sa uskutočnili 2 exkurzie v podnikoch, kde žiaci vykonávajú odbornú prax. Ide o firmy DAKO CZ a Kovolis Hedvikov. Okrem exkurzie prebehla aj diskusia o praktickom vzdelávaní a vzdelávaní žiakov a pedagogických zamestnancov vo vzdelávacích oblastiach, ktoré boli predmetom projektu a ktoré nie sú školy schopné kompletne realizovať vo vlastných podmienkach.

            Kultúrny program zahrňoval prehliadku hlavného mesta Praha.

            https://ssdetva.proxia.sk/2023/06/17/nadnarodne-projektove-stretnutie-projektu-erasmus-3/

          • Erasmus+ v Taliansku- Apúlií

          • Žiaci SOŠOaS Krupina z odborov podnikateľ pre rozvoj vidieka, cukrár-kuchár, krajčírka a dvaja majstri OV, vycestovali dňa 21.5.2023 do talianskeho regiónu Apulie. Tu počas 3 týždňov, získavali odborné zručnosti a vedomosti u zamestnávateľov podľa svojho študijného zamerania.

          • Študent mladý tvorca

          • Stredná odborná škola obchodu a služieb Krupina, v dňoch  21.6.-23.6.2023 na výstavisku Agrokomplex  v Nitre. Vystavovala a sútažila  s prácami našich žiakov a pedagógov. 

            Cieľom 30 ročníka celoštátnej výstavy stredných škôl na výstavisku Agrokomplex bolo  podporiť a propagovať stredoškolské odborné vzdelávanie. Vyzdvihnúť perspektívu duálneho systému vzdelávania reflektujúceho na vznik nových typov profesií pri zavádzaní robotizácie a digitálnych technológií do praxe. Rodičom a žiakom základných škôl poskytne väčší prehľad o profilácií škôl s cieľom nasmerovať ich na učebné a študijné odbory a povolania žiadané trhom práce. Naša škola  predstavila náš školský vzdelávací program, spolupracujúce firmy v Duálnom vzdelávaní, ako aj našu bohatú projektovú činnosť. Špeciálnu cenu získala Ing. Mária Šumichrastová, za študijný materiál: Chov zvierat a pestovanie rastlín. Blahoželáme.

            Výstavu sme spestrili , módnou prehliadkou výrobkov našich šikovných žiačok, krajčírok.

          • Exkurzia na zámok Halič a do sklární Poltár a Katarínska Huta

          • Dňa 19. 06. 2023 sme navštívili sklárne v ktorých nám ukázali výrobu sklenených výrobkov. Boli na nás milí a v rámci prehliadky sme si mohli vyskúšať brúsenie do skla. Na konci prehliadky sme dostali darček. Na zámku v Haliči sme sa dozvedeli o jeho histórii a panovníkoch, ktorí ho vlastnili. Previedli nás po všetkých dostupných miestnostiach. V rámci vstupného sme dostali osviežujúce občerstvenie.

            Terézia Maliniaková II.P

          • Mliečne výrobky

          • Dňa 13. a 14. júna sme sa na odbornom výcviku učili vyrábať mliečne výrobky syr a kefír. Na úvod sme si povedali informácie o samotnom mlieku, pozreli sme si edukačné video o výrobe syra a spravili si aj anketu, ktorý mliečny výrobok nám chutí najviac. Potom sme sa pustili do samotnej výroby. Postup syra je jednoduchý. Do hrnca sme naliali 3l mlieka, ktoré sme zohrali na 35°C. Následne sme pridali 2ml syridla. Keď sa nám syr začal odliepať od hrnca, pokrájali sme ho na konci, počkali pol hodinu kým nám spadne na dno hrnca. Potom sme už iba oddelili srvátku od syra. Syr sme zabalili do plátienka a prebytočnú srvátku sme nechali odtiecť.

            Kefír postup – Do misky sme naliali pol litra mlieka, zohrali sme ho na 20°C, pridali sme do neho opláchnuté kefírové zrná a pomiešali sme to. Teraz už len treba čakať 12-24 hodín kým bude kefír hotový, ale občas ho treba premiešať.

            Syr sa nám vydaril, len sme si ho viac prisolili pre lepšiu chuť. Kefír sa nám žiaľ nepodarilo ochutnať. S vyrobeným syrom sme sa podelili aj s našimi učiteľmi. Veríme, že im chutil.  

             

            David Petráš, Daniela Szabová (III.P)

          • Olympijský deň 2023

          • Dňa 2. júna sa v našej škole uskutočnil olympijský deň pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru. Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Krupine a Gymnázia A. Sládkoviča v Krupine súťažili v rôznych disciplínach: florbal, minifutbal, volejbal, preťahovanie lanom, šípky, hod granátom na cieľ, streľba zo vzduchovky. Po ukončení súťaží boli víťazi odmenení, pre všetkých súťažiacich bolo pripravené chutné občerstvenie. 

            Ďakujeme ZRŠ za finančný príspevok na vecné ceny a občerstvenie,  pedagógom za dozor na jednotlivých stanovištiach. 
             

            Mgr. Marek Janek

          • Oponice

          • V rámci odborného výcviku dňa 7.6.2023 sa zúčastnili žiaci 2.MP odboru Podnikateľ pre rozvoj vidieka a mechanik strojov a zariadení na exkurzii Celosloveské dni poľa v Oponiciach.

            Ráno o 7:00 sme vyrazili mikrobusom z areálu školy do Oponíc kde nám cesta trvala približne 2 hodiny. Keď sme tam dorazili tak sme ostali v nemom úžase koľko zaujímavých a veľkých strojov existuje. Dozvedeli sme sa ako stroje fungujú a veľa iných zaujímavostí. Mohli sme si tam kúpiť aj chutné občerstvenie. Chlapci si tam nakúpili rôzne poľnohospodárske oblečenie. Videli sme tam viac ukážok poľnohospodárskej techniky. Mali sme možnosť sa zúčastniť na seminároch o utlačení pôdy a na praktických ukážkach prác. Odniesli sme si s tade veľa informácií a ďalší pekný zážitok.

             

            Timea Pavlovicová- Betinka, Janka Sedláková