• Exkurzia - Roľnícke družstvo Bzovík

          • Žiaci druhého ročníka odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka sa zúčastnili dňa 29.3.2023 na exkurzií RD Bzovík kde sa dozvedeli zaujímavé a nové informácie o kravách a pozreli si ako to tam chodí.

            Mali sme možnosť si vyskúšať číslovanie teliatok. Videli sme ako prebieha dojenie .Videli sme insemináciu (umelé oplodnenie kravy). Videli sme malé teliatka, teľné kravy ,jalovice. 

            Odniesli sme si s tade nové skúsenosti a pekný zážitok.

            Janka Sedláková, Timea Pavlovicová

          • Deň učiteľov

          • Deň učiteľov. Deň na ktorý naši študenti nezabúdajú. Nezabudol ani školský parlament a preto pripravil v tento sviatočný deň pre všetkých zamestnancov SOŠOaS sladké prekvapenie. Veríme, že to naším učiteľom spríjemnilo deň a prajeme im veľa pozitívnej energie v práci.

             

             

            David Petráš a Martin Baláž

            Členovia školského parlamentu

          • Oznam - Rekonštrukcia chodníkov - ul. ČSA a ul. M. R. Štefánika

          • Mesto Krupina
            zastúpené Ing. Radoslavom Vazanom, primátorom mesta týmto oznamuje občanom mesta, že dňom 03.04.2023 začína spoločnosť AGRICOLO s.r.o. Prievidza s rekonštrukciu chodníkov na ulici ČSA a ulici M. R. Štefánika. Predmetné práce budú pozostávať z rekonštrukcie súčasného poškodeného povrchu chodníkov, úpravy poklopov existujúcich šácht a výmeny obrubníkov.


            V zmysle týchto skutočností chceme občanov, najmä však obyvateľov a užívateľov priľahlých nehnuteľností požiadať o maximálnu ohľaduplnosť a súčinnosť počas obmedzení vzniknutých v súvislosti s realizáciou uvedeného diela, ale najmä o maximálnu obozretnosť, aby nedošlo k ohrozeniu bezpečnosti a ochrany verejného zdravia.


            Je potrebné dodržiavať všetky obmedzenia a plne rešpektovať dočasné dopravné značenie umiestnené na dotknutých miestnych komunikáciách!


            Ďakujeme za porozumenie.


            Mestský úrad Krupina
            Oddelenie výstavby, životného prostredia a rozvoja mesta

          • Exkurzia po okolí Krupiny

          • Žiaci prvého ročníka študijného ročníka podnikateľ pre rozvoj vidieka sa 23. a 24. marca zúčastnili exkurzie po zaujímavostiach okolia Krupiny. Vo štvrtok sme navštívili čerešňový sad, močidlo, mokraď a dominantu nášho meste Vartovku. V piatok sme sa presunuli do obce Čabradský Vrbovok a navštívili zrúcaninu hradu Čabraď. Študenti spoznali miesta, ktoré boli pre niektorých neznáme.

            Ing. Ján Svitka

          • Ekotopfilm – Envirofilm 2023

          • Aj tento rok sme sa s našimi žiakmi zúčastnili festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, ktorý sa konal dňa 23. 03. 2023 v priestoroch kina v meste Krupina. Organizátori festivalu nám predstavili niekoľko dokumentárnych filmov, ktoré sa týkali ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja. Cieľom festivalu je meniť správanie ľudí vo vzťahu k životnému prostrediu a diskutovať o ochrane našej planéty. Festival nám priniesol veľa nových informácií a verím, že ho budeme môcť navštíviť aj budúci rok.  

             

                                                                                   Ing. Eva Sopková

          • Výstava COSMOS DISCOVERY

          • Dňa 22. 03. 2023 naši žiaci navštívili Bratislavu, kde si prezreli  výstavu COSMOS DISCOVERY, ktorá vznikla v spolupráci s americkou NASA, múzeom a vzdelávacím centrom Cosmosphere.

             

            Výstava ich previedla históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie.

            Prezreli si stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Dozvedeli sa o najnovších projektoch, na ktorých spolupracujú národné vesmírne agentúry s najvyspelejšími súkromnými spoločnosťami s cieľom dosiahnuť spoločný cieľ - kolonizáciu Mesiaca a neskôr pilotované lety na Mars.

             

            Cosmos Discovery

             

            Ide školský autobus,

            pred nami je cesty kus.

            Ideme do Bratislavy

            až na Cosmos Discovery.

             

            Astronauti, rakety,

            spoznávame planéty.

            Každý sa len pozerá,

            super to tu vyzerá.

             

            Nestrácame nikto čas,

            rýchlo fotí každý z nás.

            Skafander si obliecť chceme,

            no, bohužiaľ, nemôžeme.

             

            Kus Mesiaca,

            je to ale krása,

            je tu všetko,

            dokonca aj NASA.

             

            Armstrong a aj Gagarin,

            kozmonauti z rôznych krajín.

            Kozmonauti z krajín veľa,

            je tu aj náš Ivan Bella.

             

            Pýšiť sa tým už môžeme,

            o vesmíre veľa vieme.

            Ešte chvíľka zostáva,

            každý sa tu zabáva.

             

            Virtuálna realita,

            každý z nás ju vrelo víta.

            Let raketou, horská drahá,

            nik ani chvíľu neváha.

             

            Avion je miesto snov,

            vraciame sa z nákupov.

            Ideme unavení späť domov

            po dlhom dni.

            Ideme z Bratislavy,

            vraciame sa z výstavy.

                           

                                           Baška Melichová

          • Exkurzia na úradoch štátnej správy

          • Žiaci prvého a tretieho ročníka študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka sa dňa 22. marca zúčastnili exkurzie na úradoch štátnej správy vo Zvolene. Na okresnom úrade sme sa prostredníctvom vedúcej p. Mgr. Špurnajovej naučili využívať služby klientskeho centra. Zaujímavou formou nám prezentovala spôsob vybavovania úradných vecí na jednom mieste. Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny vo Zvolene sme získali vedomosti o výkone štátnej správy v oblastiach sociálnych vecí a služieb zamestnanosti. Obidve podujatia boli pre žiakov zaujímavé a poučné. 

             

            Ing. Mária Šumichrastov

          • Mladý zvárač

          • Žiak štvrtého ročníka študijného odboru mechanik strojov a zariadení Peter Kučera sa dňa 21. marca  zúčastnil súťaže „mladý zvárač“ v SOŠ Tlmačoch. Súťažil v kategórii 135 (CO2), v silnej  konkurencii dvadsiatich súťažiacich. Umiestnil sa na 6. mieste. Súťaž sa konala v priestoroch Tatravagónky Tlmače.

            Ing. Ján Svitka

          • Exkurzia v podnikoch Penam a.s a Agro CS a.s.

          • 21. 3. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie v podnikoch Penam a.s. a Agro CS a.s. Táto exkurzia sa realizovala pre žiakov odborov potravinárska výroba, cukrár kuchár, podnikanie v remeslách a službách  a podnikateľ pre rozvoj vidieka. Prehliadka vo výrobných priestoroch Penam bola rozvrhnutá na pekársku časť a cukrársku časť. V pekárskej časti nám bola odprezentovaná výroba pečiva od surovín, cez jednotlivé etapy výroby, v ktorých sme videli stroje a zariadenia až po pece a prípravu tovaru na expedíciu k zákazníkovi. Zaujímavostou bolo, že časť pečiva, ktoré sa neexpedovalo sa sušilo v peciach a následne sa z neho vyrábala strúhanka. Proces výroby bol plne automatizovaný.

            V druhej časti firmy sídlila cukrárska výroba, kde vyrábali produkty klasickou technológiou z poctivých surovín. Prešli sme aj sklad výrobkov a expedíciu výrobkov. Sortiment výrobkov bol rôzny, no teraz sa špecializovali na trvanlivé pečivo tematicky tvarované k veľkonočným sviatkom. V závere prehliadky sme mali možnosť ochutnať čerstvo upečené pekárske aj cukrárske pečivo, ktoré bolo mimoriadne chutné.

            Vo firme Agro CS a.s. vyrábali hnojivá a záhradné substráty, ktoré sa bežne nachádzajú aj na našom trhu. V úvode nám zamestnankyňa firmy odprezentovala prednášku o spoločnosti Agro CS, jej vývoji a napredovaní do budúcnosti. Žiaci, ktorí prejavili záujem a pýtali sa na danú problematiku si vyslúžili odmenu vo forme hnojív značky Kristalon. Zaujímavosťou je, že surovina rašelina, ktorú dovážajú z Európy je neobnoviteľný zdroj, firma teda vidí svoju budúcnosť v drevných vláknach, ktoré ju nahradia. Zamestnanec firmy nás previedol výrobnými priestormi a rovnako bio farmou, kde chovali rôzne zvieratá.

            V závere exkurzie sme mali osobné voľno v meste Lučenec.

            Mgr. Prokajová

          • Ošetrenie ovocných stromov v areáli základnej školy E. M. Šoltésovej

          • Ovocné stromy, neošetrené zimným rezom v areáli základnej školy E. M. Šoltésovej v Krupine, poňali
            naši podnikatelia pre rozvoj vidieka ako výzvu preveriť si zručnosti a udržať stromy v dobrej kondícii. Maťko Baláž z 3. P, ktorý má s rezom a ošetrovaním osobné skúsenosti a zručnosti, sa v rámci svojho voľného času ponúkol tieto úkony zrealizovať. Veľmi ochotne za pomoci vlastného náradia jablone očistil, odborne vykonal zmladzovací rez, presvetlil koruny a  väčšie rany po rezoch ošetril. Aj vďaka jeho ošetreniu sa budú žiaci tešiť z bohatšej úrody. Niet nad dobré susedské vzťahy. Ďakujeme Maťko.

            Ing. Mária Šumichrastová