• Nadnárodné projektové stretnutie projektu Erasmus+

          • Spojená škola realizuje so svojimi partnermi z Česka, Nemecka a Chorvátska projekt v rámci programu Erasmus+ „Technické inovácie v teórii a praxi“. Zrealizovali sme záverečné 4. nadnárodné projektové stretnutie, ktoré sa konalo v Strednej odbornej škole v Třemošnici. Zúčastnili sa ho všetci projektoví partneri – Spojená škola v Detve, školy v rámci 1. slovenského strojárskeho klastra, Strukovna škola Đurđevac, IB Mitte gGmbH für Bildung und soziale Dienste Jena a Střední škola a Základní škola, Oselce. Stredná odborná škola obchodu a služieb Krupina , participovala na tomto projekte aktívnym zapojením do aktivít projektu, nadnárodného stretnutia sa zúčastnila riaditeľka školy.

            Na úvod sme sa venovali kontrole úloh a dodržiavania plánovaného harmonogramu. Venovali sme sa tiež finančným aspektom projektu.

            Program stretnutia bol rozdelený do 4 základných častí. V prvej časti sme sa venovali finalizácii všetkých výstupov, ich kontrole, zjednotení dizajnu, dopĺňaniu chýbajúcich častí a aktualizácii. Spracovali sme finálnu verziu, riešili sme technické problémy v prípade otvárania a úpravy súborov. Partneri definovali spôsoby, ako budú výstupy využívať vo vlastnom vyučovacom procese, ako ich zakomponujú vo vlastnej organizácii i ako ich budú diseminovať vo vlastnom regióne.

            V ďalšej časti sme sa venovali analýze jednotlivých vzdelávacích aktivít. Zhodnotil sa ich priebeh, prínos a predovšetkým výsledky hodnotenia žiakov a účastníkov z použitia výstupov počas mobilít. Vzdelávacie aktivity slúžili prioritne príprave výstupov a ich priebežnému hodnoteniu. Partneri získali podklady pre využitie a adaptáciu výstupov pre vlastné vzdelávanie.

            Tretia časť patrila diseminácii výsledkov, hodnoteniu a príprave záverečnej konferencie. Partneri dohodli finálny program konferencie, ktorá sa bude konať 20. júna na Slovensku.

            V závere stretnutia sa uskutočnili 2 exkurzie v podnikoch, kde žiaci vykonávajú odbornú prax. Ide o firmy DAKO CZ a Kovolis Hedvikov. Okrem exkurzie prebehla aj diskusia o praktickom vzdelávaní a vzdelávaní žiakov a pedagogických zamestnancov vo vzdelávacích oblastiach, ktoré boli predmetom projektu a ktoré nie sú školy schopné kompletne realizovať vo vlastných podmienkach.

            Kultúrny program zahrňoval prehliadku hlavného mesta Praha.

            https://ssdetva.proxia.sk/2023/06/17/nadnarodne-projektove-stretnutie-projektu-erasmus-3/

          • Erasmus+ v Taliansku- Apúlií

          • Žiaci SOŠOaS Krupina z odborov podnikateľ pre rozvoj vidieka, cukrár-kuchár, krajčírka a dvaja majstri OV, vycestovali dňa 21.5.2023 do talianskeho regiónu Apulie. Tu počas 3 týždňov, získavali odborné zručnosti a vedomosti u zamestnávateľov podľa svojho študijného zamerania.

          • Študent mladý tvorca

          • Stredná odborná škola obchodu a služieb Krupina, v dňoch  21.6.-23.6.2023 na výstavisku Agrokomplex  v Nitre. Vystavovala a sútažila  s prácami našich žiakov a pedagógov. 

            Cieľom 30 ročníka celoštátnej výstavy stredných škôl na výstavisku Agrokomplex bolo  podporiť a propagovať stredoškolské odborné vzdelávanie. Vyzdvihnúť perspektívu duálneho systému vzdelávania reflektujúceho na vznik nových typov profesií pri zavádzaní robotizácie a digitálnych technológií do praxe. Rodičom a žiakom základných škôl poskytne väčší prehľad o profilácií škôl s cieľom nasmerovať ich na učebné a študijné odbory a povolania žiadané trhom práce. Naša škola  predstavila náš školský vzdelávací program, spolupracujúce firmy v Duálnom vzdelávaní, ako aj našu bohatú projektovú činnosť. Špeciálnu cenu získala Ing. Mária Šumichrastová, za študijný materiál: Chov zvierat a pestovanie rastlín. Blahoželáme.

            Výstavu sme spestrili , módnou prehliadkou výrobkov našich šikovných žiačok, krajčírok.

          • Exkurzia na zámok Halič a do sklární Poltár a Katarínska Huta

          • Dňa 19. 06. 2023 sme navštívili sklárne v ktorých nám ukázali výrobu sklenených výrobkov. Boli na nás milí a v rámci prehliadky sme si mohli vyskúšať brúsenie do skla. Na konci prehliadky sme dostali darček. Na zámku v Haliči sme sa dozvedeli o jeho histórii a panovníkoch, ktorí ho vlastnili. Previedli nás po všetkých dostupných miestnostiach. V rámci vstupného sme dostali osviežujúce občerstvenie.

            Terézia Maliniaková II.P

          • Mliečne výrobky

          • Dňa 13. a 14. júna sme sa na odbornom výcviku učili vyrábať mliečne výrobky syr a kefír. Na úvod sme si povedali informácie o samotnom mlieku, pozreli sme si edukačné video o výrobe syra a spravili si aj anketu, ktorý mliečny výrobok nám chutí najviac. Potom sme sa pustili do samotnej výroby. Postup syra je jednoduchý. Do hrnca sme naliali 3l mlieka, ktoré sme zohrali na 35°C. Následne sme pridali 2ml syridla. Keď sa nám syr začal odliepať od hrnca, pokrájali sme ho na konci, počkali pol hodinu kým nám spadne na dno hrnca. Potom sme už iba oddelili srvátku od syra. Syr sme zabalili do plátienka a prebytočnú srvátku sme nechali odtiecť.

            Kefír postup – Do misky sme naliali pol litra mlieka, zohrali sme ho na 20°C, pridali sme do neho opláchnuté kefírové zrná a pomiešali sme to. Teraz už len treba čakať 12-24 hodín kým bude kefír hotový, ale občas ho treba premiešať.

            Syr sa nám vydaril, len sme si ho viac prisolili pre lepšiu chuť. Kefír sa nám žiaľ nepodarilo ochutnať. S vyrobeným syrom sme sa podelili aj s našimi učiteľmi. Veríme, že im chutil.  

             

            David Petráš, Daniela Szabová (III.P)

          • Olympijský deň 2023

          • Dňa 2. júna sa v našej škole uskutočnil olympijský deň pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru. Žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Krupine a Gymnázia A. Sládkoviča v Krupine súťažili v rôznych disciplínach: florbal, minifutbal, volejbal, preťahovanie lanom, šípky, hod granátom na cieľ, streľba zo vzduchovky. Po ukončení súťaží boli víťazi odmenení, pre všetkých súťažiacich bolo pripravené chutné občerstvenie. 

            Ďakujeme ZRŠ za finančný príspevok na vecné ceny a občerstvenie,  pedagógom za dozor na jednotlivých stanovištiach. 
             

            Mgr. Marek Janek

          • Oponice

          • V rámci odborného výcviku dňa 7.6.2023 sa zúčastnili žiaci 2.MP odboru Podnikateľ pre rozvoj vidieka a mechanik strojov a zariadení na exkurzii Celosloveské dni poľa v Oponiciach.

            Ráno o 7:00 sme vyrazili mikrobusom z areálu školy do Oponíc kde nám cesta trvala približne 2 hodiny. Keď sme tam dorazili tak sme ostali v nemom úžase koľko zaujímavých a veľkých strojov existuje. Dozvedeli sme sa ako stroje fungujú a veľa iných zaujímavostí. Mohli sme si tam kúpiť aj chutné občerstvenie. Chlapci si tam nakúpili rôzne poľnohospodárske oblečenie. Videli sme tam viac ukážok poľnohospodárskej techniky. Mali sme možnosť sa zúčastniť na seminároch o utlačení pôdy a na praktických ukážkach prác. Odniesli sme si s tade veľa informácií a ďalší pekný zážitok.

             

            Timea Pavlovicová- Betinka, Janka Sedláková

          • Exkurzia na Okresnom úrade v Krupine

          • V rámci odborného výcviku dňa 31.5.2023 sme navštívili Okresný úrad v Krupine. Navštívili sme odbor katastra a životného prostredia.

            Na katastri sme sa od pána Ing. Drugdu dozvedeli ako sa v minulosti evidovali pozemky, ktoré sú v súčasnej dobe evidované digitálne. Ukázal nám aj stránky, ktoré sú voľne prístupné, a vieme si tam zistiť informácie o nehnuteľnostiach. Potom sme navštívili odbor životného prostredia, kde nám pani Ing. Krištofíková a Mgr. Dendišová doporučili ako sa máme správať k životnému prostrediu. Ďalej napríklad ako postupovať pri výrube drevín, pri kontaminácii vodných tokov, pri vŕtaní studní a čerpaní vody. Pre zaujímavosť po výrube stromu sa musí nahradiť novým stromom alebo sa platí spoločenská hodnota dreviny.  

            Veľmi pekne im aj touto cestou ďakujeme.

             

            Baláž, Klapalová, Spodniaková, Šandor (III.P)

          • Ďalšia exkurzia na Mestskom úrade Krupina

          • V rámci odborného výcviku dňa 30.5.2023 sme opäť navštívili Mestský úrad v Krupine. Tentokrát sme boli na projektovom oddelení. Od pani Ing. Bellákovej sme sa dozvedeli veľa nových informácií, ako napríklad koľko času a práce potrebuje príprava a realizácia projektov a následné kontroly. Boli sme oboznámení aj s projektami, ktoré mesto čakajú. Mohli sme podať vlastné návrhy na rozvoj mesta. Veľmi pekne ďakujeme pani Ing. Bellákovej za jej čas. 

             

            Martin Baláž, Veronika Klapalová (III.P)

          • Norway EduClima Study Tour

          • V dňoch 9. – 11. mája 2023 sa traja žiaci študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka s pedagógom zúčastnili na bilaterálnej aktivite programu SK-Klíma v Nórsku „NORWAY EDUCLIMA STUDY TOUR“. Spolu s ďalšími štyrmi školami zo Slovenska a zástupcami Ministerstva životného prostredia sme mali príležitosť spoznať Oslo. Aktivitami nás sprevádzali zástupcovia Nórskych grantov Donori, ktorí nám zaujímavou formou prezentovali možnosti aplikácie opatrení zmiernenia dopadov klímy zeme vo veľkomeste. Prechádzkou popri vodnom kanáli Hovinbekken sme sa inšpirovali k tvorbe krásnej prírodnej scenérie v okolí škôl a oddychových zón na sídliskách. V botanickej záhrade sme okrem iného navštívili aj múzeá. V Climate house nám sprostredkovali informácie o dopadoch zmeny klímy zeme a v geologickom múzeu sme si prezreli vzácne historické artefakty.  Navštívili sme Vigenland park s viac ako 200 sochami, zobrazujúcimi ľudské telo v rôznych polohách. Strávili sme príjemný deň so žiakmi Stabekk Upper a prostredníctvom vzájomných prezentácií v anglickom jazyku sme predstavili environmentálne aktivity našich škôl. Žiaci nadviazali nové priateľstvá, spoznali nádhernú severskú krajinu a získali  nové inšpirácie environmentálnych aktivít.

             

            Ing. Mária Šumichrastová

          • Exkurzia na Mestskom úrade Krupina

          • V rámci odborného výcviku dňa 16.5.2023 sme navštívili Mestský úrad v Krupine za účelom ozrejmenia povinností Mestského úradu, konkrétne Oddelenia výstavby, životného prostredia a rozvoja mesta. Pani RNDr. Katarína Baťová, PhD., nás privítala a oboznámila s činnosťami ich oddelenia a s jej prácou. Neskôr sa k nám pridala aj pani Dana Bartolovicová, ktorá nám povedala, čo jej pracovnou činnosťou. Mali sme plno otázok, napr. ako zaobchádzať so stavebným odpadom, odpadmi z čističky, inými materiálmi, minerálnymi olejmi, atď. Ukázali nám a popísali územný plán mesta Krupina. Oboznámili nás s čiernymi stavbami, ako legislatíva upravuje malé stavby napr. vodozádržné jazierka. Poučili nás ako legislatívne správne začať stavať budovu, prístrešky, cesty, záhradné domčeky. Zistili sme, že čím menej sa bude triediť odpad, tým viac sa bude platiť za komunálny odpad.

            Veľmi pekne im aj touto cestou ďakujeme.

             

            Martin Baláž, Vanesa Hudecová (III.P)

          • Rozlúčka s maturantmi školy

          • Posledné zazvonenie na historický zvonec školy, ktorý vyprevadil stovky maturantov zo školy, študentská hymna, maturitné tablo, ďakovné slová lúčiacich sa maturantov školy. Príhovor riaditeľky školy, tablo, ktoré bude pripomínať roky absolventov školy. Tak ako každý rok prešli maturanti triedami, celou školou kde sa osobne rozlúčili so spolužiakmi a nastúpili do školskej telocvične. Tu už na nich čakala riaditeľka školy, učitelia, majstri OV, spolužiaci. Pred nástupom na tzv. akademický týždeň, sa slávnostne rozlúčili so svojimi žiakmi – maturantmi. Niektorí opúšťajú školu po 4 rokoch štúdia a žiaci nadstavbového štúdia po piatich a šiestich rokoch štúdia na našej škole. O týždeň ich čakajú maturitné skúšky, všetci im prajeme, aby ich zvládli a šťastne vykročili na novú cestu životom

          • Exkurzia Šahy

          • Dňa 2. mája sa žiaci 1.P a 3.P odboru Podnikateľ pre rozvoj vidieka zúčastnili na exkurzií v Šahách.

            Ráno cca o 8:00 hodine sme vyrazili vlakom z Krupiny do Šiach.

            Stálu expozíciu Hontianského múzea tvoria archeologické, historické a národné pamiatky Hontianského regionu, ako aj časť venovaná poľnohospodárstvu a remeslám.

            Naša cesta dalej putovala na Kalváriu.

            Uprostred javorovej aleji v Šahách sa týčia 3 metre vysoké a bohato zdobené kaplnky.

            Zo svahu Kalvárií sú krásne výhľady do údolia Ipľa a na panorámu mesta, ako aj na Štiavnické vrchy so Sitnom či v diaľke sa rysujúce kopce v Madarsku.

            Celý deň sme strávili s pani učiteľkou Kamilkou Murínovou a pánom majstrom Jankom Svitkom.

             

            Žiaci 1.P:

            Kika, Mia, Adam, Katka

          • JUNIOR INTERNET

          • Žiačka 3. P Danielka Szabová prihlásila svoju fotografickú a video tvorbu do súťaže JUNIOR INTERNET, ktorej organizátorom bola Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET). Súťaž bola určená žiakom, ktorí sa aktívne zaujímajú o digitálnu grafiku a dizajn, tvorbu webových stránok, kreatívne písanie textov, tvorbu blogov alebo vlogov, tvorbu vzdelávacích projektov či programovanie aplikácií. Do súťaže sa prihlásilo 360 projektov, víťazné postúpili do finále, ktoré sa konalo 28.-29. apríla 2023 na FIIT STU v Bratislave. Danielka v silnej konkurencii kategórie JuniorBLOG – blogy a vlogy zaujala odbornú porotu, postúpila do celoštátneho finále a úspešne reprezentovala našu školu. Blahoželáme a držíme palce v jej ďalšej profesijnej kariére.

            Ing. Mária Šumichrastová

          • Tvoríme pre radosť

          • Dňa 25.4.2023 sa študenti prvého a druhého ročníka odboru Obchodný pracovník zúčastnili súťaže „Tvoríme pre radosť“, kde ukázali svoju zručnosť a kreativitu. Súťažilo sa v dvoch kategóriách – darčekové balenie a darčekové balenie fliaš. Všetci študenti podali úžasný výkon a vybrať tých najlepších nebolo jednoduché. Všetkým víťazom ešte raz blahoželáme.

          • Erasmus + 26. Marec - 15. Apríl, Bydgoszcz Poľsko

          • V dňoch 26. Marca – 15. Apríla sme sa zúčastnili odbornej stáže v meste Brzoza v Poľsku.
            V nedeľu doobeda sme vyrazili na cestu za dobrodružstvom a novými skúsenosťami. Do Zvolena nás dopravili školskými autami. Naša cesta pokračovala ďalej Flixbusom, ktorý nás dopravil do Waršavy. Tam na nás čakal mikrobus, ktorý nás dopravil do Brzozy kde nás privítali v hoteli Brzoza kde sme boli ubytovaný počas nášho pobytu.

            Na druhý deň ráno sme mali stretnutie s našim sprievodcom Adamom, ktorý nás oboznámil s programom, ktorý si pre nás pripravil na nasledujúce týždne. Neskôr sme si po skupinkách išli  pozrieť na pracoviská kde budeme pracovať. Po obede sme absolvovali prehliadku mesta večer sme sa vrátili na hotel kde sme mali pripravenú teplú večeru.

            V utorok sme začali pracovať na našich pracoviskách. Naše dve obchodniarky pracovali počas celého pobytu v potravinách, kde kontrolovali záruky a dokladali tovar. Ďalšie dve dievčatá pracovali v kancelárií kde pripravovali cenovky, katalógy, strihali látku.

            Automechanici pracovali v autoservise kde im ukázali čo majú robiť a pomáhali im opravovať autá.  Mechanici pracovali v servise kde opravovali kamióny a kosačky a taktiež montáž a demontáž súčiastok či lepenie pásky.                          

            Po práci a cez víkendy sme chodievali do mesta alebo sme mali pripravené akcie. Po večeri sme mali možnosť ísť do wellness kde sme si užili výrivku, saunu aj bazén.

            Počas pobytu sme mali nachystaný bohatý program. Zahrali sme si  bowling, boli sme v ESCPAE ROOM kde sme si to spoločne užili zabavili sme sa a potom sme sa s novými zážitkami vrátili naspäť do hotela.

            Absolvovali sme prehliadku mesta Torúň kde sme navštívili múzeum perníka, porozprávali nám o histórií pernikárstva v Torúne a na koniec sme si upiekli vlastný perník. Navštívili sme aj planetárium, poprechádzali sme sa uličkami mesta.

            A posledný týždeň sme si užili aj Veľkú noc naši chalani nezabudli ani na naše tradície.

            Navštívili sme  Muzeum Mydla i Historii Brudu kde sme si vytvorili vlastné mydla a porozprávali nám aj ako to bolo v minulosti.

            Náš  trojtýždňový pobyt skončil slávnostnou večerou, kde nám odovzdali certifikáty a potom sme mali pripravenú opekačku kde sme rozlúčili s našim sprievodcom a naše posledné spoločné chvíle v Poľsku sme si spoločne užili pri ohni.

            15. Apríla sme v skorých ranných hodinách vyrazili z Brzozy do Waršavy kde sme prestupovali na Flixbus ktorý nás doviezol do Zvolena.

            Boli to krásne tri týždne, počas ktorých sme nabrali viac skúsenosti, zážitkov, spoznali nových ľudí. Každý z nás bol smutný že musí odísť domov ale doma už na nás už čakali naši najbližší. Sme radi, že sme mohli stráviť v Poľsku takéto krásne týždne.

          • Ocenenie za pedagogickú prácu.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ocenenie za pedagogickú prácu. .

            Dňa 28.3.2023 bola ocenená Cenou Jána Amosa  Komenskeho Ing. Ľubica Janotová. Cenu jej udelilo Mestom Krupina  za dlhoročnú pedagogickú prácu.  Dňa 4.4.2023 bol za svoju dlhoročnú pedagogickú prácu, ocenený učiteľ strojárskych odborných predmetov Ing. Ján Chovanec. Ocenenie v mene zriaďovateľa odovzdával, predseda BBSK Mgr. Ondrej Lunter . Miesto oceňovania Synagóga Lučenec. Blahoželáme naším kolegom.