• Stolovanie IV.K - realizácia praktickej úlohy .

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stolovanie IV.K - realizácia praktickej úlohy . .

            Žiaci na hodinách stolovania, realizovali praktickú úlohu : Úprava stola pre 1 osobu + príprava miešaného nealko nápoja. Žiaci si navzájom hodnotili úpravu stola známkovaním. Nezávislá komisia, zložená z NZ školy, hodnotila miešané nápoje. Hodnotil sa vzhľad a chuť nápoja. Určili poradie nápojov, od najchutnejšiehopo najmenej chutný. Následne vyučujúca pridelila známku za prípravu, ako aj za úpravu stola . Známky prispeli k polročnému hodnoteniu žiakov. Žiaci, ktorý sa nezúčastnili praktickej úlohy boli vyhodnotení, ako: "Úlohu nesplnili" Praktická úloha bola zadaná žiakom  mesiac dopredu.

          • Florbal - okres Krupina

          • Dňa 16.1.2023 sa v telocvični GAS uskutočnili majstrovstvá okresu vo floorballe. Zúčastnili sa na nich študenti  Gymnázia Krupina a Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Krupine. 

            Zápas sa hral vo vysokom tempe. Hneď z úvodu viedli študenti GAS Krupina 2:0, no nepodarilo sa im toto vedenie udržať. Študenti SOŠOaS v druhej polovici zápasu vyrovnali a nakoniec v nadstavenom čase dokázali streliť rozhodujúci gól.

            Bojovalo sa o postup na obvodné kolo, ktoré bude prebiehať v Detve. Tam budú hrať zástupcovia okresu Krupina, Zvolen a Detva.

          • Spoločná príprava Vianočného punču

          • Školské parlamenty GAS Krupina a SOŠOaS Krupina, spoločne pripravili suroviny a uvarili Vianočný punč, ktorý prispel k vianočnej atmosfére na škole. Bol vynikajúci.

             

            Ďakujeme.

          • Beseda so sprievodkyňou cestovného ruchu

          • Žiaci IV.P študijného odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka sa dňa 19.12.2022 (pondelok) zúčastnili online besedy s pani Ing. Júliou Ošustovou – sprievodkyňou cestovného ruchu. Beseda prebiehala v rámci predmetu sprievodcovská činnosť, kde sa žiaci oboznamujú práve s činnosťou sprievodcov cestovného ruchu.

            Pani Ing. Júlia Ošustová žiakov uviedla do problematiky a oboznámila ich s podmienkami získania osvedčenia sprievodcu cestovného ruchu. Tiež sa s nimi podelila o jej skúsenosti sprievodkyne cestovného ruchu a uviedla im veľa príkladov z praxe ku konkrétnym situáciám pri výkone sprievodcovskej činnosti.

            Beseda bola pre žiakov zaujímavá. Spoločne si aj zaspomínali na svoju prax v Kúpele Dudince, a. s, kde sa im pani Ing. Júlia Ošustová venovala ako inštruktorka.  

            Ďakujeme jej za čas, ktorý venovala našim žiakom a prajeme jej veľa úspechov v pracovnom i v súkromnom živote.

             

            V Krupine, dňa 22.12.2022

             

             

                                                                                                                                                                  Ing. Eva Sopková

            Zdroj: https://akreditaciekurzy.sk/ostatne-sprievodca.htm

          • Dobrovoľná zbierka pre Centrum sociálnych služieb Krupina

          • Tento rok sa u nás uskutočnila zbierka pre sociálne slabšie rodiny. Zmyslom tejto akcie bolo spraviť deťom krajšie Vianoce. Žiakov sme oslovili, aby doniesli darček pre deti v krabičke. Odovzdali sme štyri veľké krabice a jednu malú. Sme radi, že sme mohli aspoň trošku spraviť krajšie Vianoce.

             

            Petráš, Szabová

          • Vianočná výzdoba tried

          • Od prvého adventného týždňa prebiehala na našej škole súťaž Vianočná výzdoba tried. Hodnotil sa celkový dojem triedy, atmosféra, vianočný stromček, ozdoba stola, okien ap.. Bodové hodnotenie bolo na stupnici od 1 do 10. S najvyšším počtom bodov bola víťazná trieda.

            Hodnotili študenti školského parlamentu a žiaci vybraných tried. Medzi triedy, ktoré najviac oslovili svojou kreativitou, nápaditosťou a príjemnou atmosférou patrili:

            2. MPO s počtom bodov 9

            1. MPO s počtom bodov 8

            3. MP s počtom bodov 7

            1. AKL s počtom bodov 7

            Sme radi že sa triedy zapojili a spríjemnili sebe aj ostatným spolužiakom predvianočné obdobie adventu. Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších.

             

             

            Petráš, Szabová – 3. MP

          • Vianočná Budapešť

          • Dňa 16.12. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili výletu do Vianočnej Budapešti. Videli sme veľa kultúrnych pamiatok, parlament a nakoniec sme išli na trhy.

            Vianočné trhy sa konali na viacerých miestach:

            Námestí Vörösmarty - Okolo štíhleho vianočného stromčeka, ktorý je každý rok ozdobený rôznymi farbami, bolo rozmiestnených množstvo rôznych drevených stánkov s vareným vínom a jedlom. 

            Námestí sv. Štefana nás zaujala svetelná maľba s vianočnou tematikou na fasáde budapeštianskej baziliky.

            Óbuda (Starý Budín), Hlavné námestie - Trochu mimo centra mesta, no oplatilo sa sem ísť pozrieť slávnostný adventný jarmok, ktorý sa začal už 1. decembra. Zaujali nás pravé ručne vyrábané artefakty, voňavé vianočné sviečky a ozdoby.

            Výlet sa nám veľmi páčil aj keď počasie nám veľmi neprialo. Sme radi že naša škola dáva možnosť žiakom ukázať ako vyzerajú trhy aj v inej krajine nie len na Slovensku. 

          • Lucia na škole a v meste

          • So sviatkom sv. Lucie je spätých množstvo zvykov, tradícií a povier. Aj na našu školu zavítali Lucie, ktoré prišli vymetať kúty. V ruke mali husacie krídlo, ktorým povymetali všetky kúty a pripomínali ľudom aby privítali Ježiška s pokojom v srdci. Lucie prešli po všetkých triedach po škole a ich kroky smerovali aj do mestskej knižnice. Potom navštívili aj pána primátora mesta Krupina. Výpravu zakončili v našej školskej cukrárni Študentský sen, kde ich privítali naše milé majsterky. Od toľkej únavy si oddýchli na námestí pred mestským domom.

             

            Hudecová, Szabová 3.P

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Školský parlament a žiaci odboru podnikateľ pre rozvoj vidieka zorganizovali v týchto dňoch 12.12. 2022 a 13.12. 2022 Vianočné tvorivé dielne. Prvý deň prišli detičky z Materskej škôlky Malinovského a na ďalší deň sme uvítali detičky zo súkromnej škôlky. Spoločne s nimi sme vytvorili dekorácie, stromčeky, vyzdobili medovníky a nakoniec videli ako sa vyrábajú vianočné trubičky. Všetky činnosti ich veľmi zaujali a na zdobenie medovníkov či tvorbu dekorácii sa sústredili. Z výsledku svojej práce mali veľkú radosť a vytvorené diela si mohli zobrať domov.

             

            Petráš, Spodniaková 3.P

          • Exkurzia – Mincovňa v Kremnici, Múzeum mincí a medailí v Kremnici

          • Dňa 29. 11. 2022 sa žiaci 1. a 3. ročníka našej školy zúčastnili exkurzii v Kremnici. Najprv sme išli na prehliadku do mincovne. Tu sme si pozreli krátky film o tom, ako sa v minulosti vyrábali mince. Potom sme išli priamo do výroby, kde sme mali možnosť vidieť výrobu mincí a medailí. Sprievodkyňa nám dokonca zapla jeden z prvých strojov na výrobu mincí, ktorý je stále plne funkčný. Mincovňa je stále aktívna a momentálne sa v nej vyrábajú mince pre Guatemalu. Druhou časťou našej exkurzie bola prehliadka múzea mincí a medailí. Tu sme si mohli pozrieť mnoho exponátov, súvisiacich s ťažbou zlata, striebra a iných drahých kovov. Súčasťou expozície boli aj rôzne staré bankovky a mince, z ktorých sme videli vývoj peňazí. Mohli sme aj nazrieť do štôlne a pocítiť atmosféru bane. Videli sme dokonca aj maketu zlatej tehly v hodnote 50 miliónov eur. Z Kremnice sme odchádzali s novými informáciami, ktoré zmenili pohľad na peniaze, a s dobrým pocitom z príjemne stráveného dňa.

          • Vzdelávanie MOV

          • Dňa 29.11.2022 sa prostredníctvom SZCK vzdelávali v hodnotení výrobkov v súťažiach majstri Ov odboru cukrár-kuchár.

          • Imatrikulácie

          • Dňa 25.11.2022 v priestoroch telocvične zorganizovali imatrikulácie žiakov prvého ročníka. O tom , že bolo veselo svedči aj priložené fotografie. Po zvládnutí povinných disciplín, sa naši prváci stali platnými žiakmi školy, veď imatrikulácie a plnenie úloh od starších spolužiakov, musia zvládnuť prváci každý rok . Vitajte a nech sa Vám darí v štúdiu !

          • 23. ročník krajského kola „ ZENIT V STROJÁRSTVE,“ sa konal dňa 23 11.2022 v SOŠTaS Brezno

          • Zenit je súťaž „Zručnosť, elán, nápaditosť, invencia, tvorivosť„ zameraná na programovanie, elektroniku a strojárstvo v 8 kategóriách určených žiakom SŠ, SOŠ a gymnázií, ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti v elektrotechnike a elektronike, programovaní a strojárstve.

            Našu školu reprezentoval žiak tretieho ročníka odboru Mechanik strojov a zariadení Marek Holinda. V konkurencii súťažiacich so stredných škôl kraja , obsadil Marek pekné 3. miesto.

            Blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

          • GAUDEAMUS - NITRA

          • Dňa 16.11. 2022  sa žiaci SOŠOaS zúčastnili burzy vysokých škôl Gaudeamus v Nitre.

            Akcia sa konala v areáli Agrokomplexu. Bolo tam aj zástupcovia zahraničných škôl -  z Česka i Anglicka. Každá univerzita predstavila svoje ponuky štúdia na jednotlivých fakultách. Veľa žiakov si vybralo svoju budúcu univerzitu. Niektorí dokonca začali uvažovať o prihláške na jednu z týchto vysokých škôl. Boli tam milí pedagógovia, ktorí všetko ochotne vysvetlili a ukázali ako to na daných školách funguje. Každý tam našiel informácie o škole ktorú si vybral. Stretli sa tu žiaci takmer z celého Slovenska.

             

            Dominik Sabon, II. N

          • Ostrava

          • V dňoch 30. Októbra – 19. Novembra sme sa zúčastnili odbornej stáži v meste Ostrave v Českej republike. V nedeľu popoludní sme vyrazili na cestu za spoznávaním za hranice Slovenska. Prepravu ktorú sme mali zaistenú od vedenia školy nás priviezla až ku hotelu kde sme boli ubytovaní.

            Po príchode Nás v hotely čakala sprevádzajúca osoba stáže. Informovala Nás o podnikoch do ktorých majú naši žiaci s odboru cukrár- kuchár, mechanik strojov a zariadení navštevovať počas nášho pobytu v Ostrave.

            Prví deň naši žiaci sa oboznamovali s podnikmi v ktorých ich čakali školitelia. Žiačky s odboru cukrár – kuchár pracovali v cukrárskej firme OLLIES s.r.o. táto cukrárska výrobňa rozvážala svoje výrobky po celej českej republike ich výrobky boli vysoko kvalitné a pozitívne hodnotené. Žiačky počas celého pobytu získavali nové pracovné návyky ale aj ukázali pracovníčkam výrobne svoje poznatky nadobudnuté počas štúdia.

            Žiaci s odboru mechanik strojov a zariadení navštevovali firmu APROMA s.r.o. v tejto prevádzke sa zameriavajú na ohýbanie drôtu na rôzne druhy pletív. Počas celej pracovnej stáži sa zameriavali najme na vyrovnávanie, ohýbanie, zváranie a spracovania drôtu. Firma APROMA s.r.o. svoje pletivá rozvážali po celej Českej republike a do zahraničia.

            Počas voľného času sme spoznávali okolitú Ostravu.

             

            Navštívili sme :

            Ostravska radnica – je  je najznámejšou stavbou Ostravy. Vďaka 86 m vysokej veži sa radnica stala najvyššou radničnou budovou v Českej republike.

             

            Sliezskoostravský hrad - stojí v ostravskom mestskom obvode Sliezska Ostrava . Je chránený ako kultúrna pamiatka SR.

             

            Landek park -   je najväčšie podnikové múzeum v Českej republike . Nachádza sa v Petřkoviciach pri Ostrave pod vrchom Landek.

             

            Oktagon MMA – hviezdy českej sféry mali v ostravskom nákupnom centre autogramiádu. Pred veľkým zápasom v Ostrave.

             

            Boli to krásne tri týždne, počas ktorých sme načerpali veľa skúseností a zážitkov, získali sme nové známosti a spoznali veľa nových ľudí. Každý z nás bol smutný že musí ísť domov a dúfame, že sa tam možno ešte niekedy vrátime.

          • Rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľka Strednej odbornej školy obchodu a služieb, M. R. Štefánika 8, 963 01 Krupina v súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150 ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom školy dňa 18.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno z dôvodu šetrenia energiami. Zamestnanci si budú čerpať dovolenku alebo náhradné voľno v zmysle Zákonníka práce.

             

             

                                                                                                                                                  Mgr. Anna Borbuliaková

                                                                                                                                                          riaditeľka školy

          • Na skle maľované

          • 15. novembra 2022 sa žiaci a učitelia strednej odbornej školy zúčastnili na divadelnom predstavení s názvom Na skle maľované, ktoré nám priniesli herci z divadla Oskar z Bratislavy. Celé predstavenie bolo živé, pútavé a plné humorných scénok. Tri hlavné postavy z hry Jánošík, čert a anjel nám navodili príjemnú atmosféru a „oživili“ postavu Jánošíka – nášho národného hrdinu. Dozvedeli sme sa mnoho o jeho živote a zmysle pre spravodlivosť. Súčasťou predstavenia boli aj klasické muzikálové piesne z pôvodného muzikálu, kde Jánošíka stvárnil zaslúžilý umelec Michal Dočolomanský. Vďaka hercom sme sa preniesli do doby zbojníkov, ľudových piesní a ostatných tradičných, ale aj netradičných prvkov. Niektorí naši žiaci mali dokonca možnosť byť súčasťou predstavenia a zahrať si spolu s hercami.

          • Stužková slávnosť

          • Dňa 11.11.2022 v obradnej miestnosti Mesta Krupina, si žiaci SOŠOAS Krupina, z odborov Podnikateľ pre rozvoj vidieka, Mechanik strojov a zariadení, Podnikanie v remeslách a službách, prevzali zelené stužky nádeje. Od svojich triednych učiteľov .

            Potom, s sa presunuli k našej školskej cukrárni, kde so svojimi triednymi učiteľmi rozbili krčah po prípitku, tak ako sa patrí na každej stužkovej. Túto milú slávnosť, ukončili študenti spolu so svojimi učiteľmi a majstrami OV, slávnostným obedom.